2019-08-17
星期五放工同一班同事去九龍灣食飯大約六點幾去到,無咩人唔洗等位我地7個人叫左4個釜飯同2個小食因為釜飯的飯份量幾多同偏乾,啲餸唔夠送飯,要加鰻魚汁撈飯,最後竟然食淨少少飯😥*係社交媒體分享可以減$10,人頭計,我地7個人分享7次總共減$70🤩金魂 - 贅沢 $138我地揀左最厚肉的蒲燒鰻魚釜飯鰻魚的確肉厚啖啖肉,而且無咩骨,不過就會缺乏油脂的香味鰻魚汁唔會好鹹,送飯食一流釜飯基本上都會有少量的蔬菜同蛋絲(左上) 黑豚釜 $98黑豚釜採用豬腩肉製成,脂肪同肉的比例大約50:50豬肉肥美又嫩滑,亦都煮到非常入味👍🏻溏心蛋的蛋黃呈半固體狀態,生熟恰當 (下) 汁煮豬軟骨釜 $78豬軟骨同黑豚一樣,煮到好入味好淋食到咁上下就無影相🙊古味塩麴牛舌盛釜 $98牛舌厚度適中,爽口唔韌,燒得好香加上少少鹹味,眾同事都一致認為好食👍🏻日式炸雞 $38炸雞一份有六小件,配上一個唔知咩汁炸雞新鮮炸起,皮脆肉嫩吉列紫薯餅 (2件)因為無甘露甜薯,所以轉食吉列紫薯餅應該係直接將紫薯蓉沾上麵包糠再炸一整舊都係紫薯蓉,十分足料.衛生方面就一般...釜之魂選用木餐具,摸上手感覺有濕氣唔乾爽,需自行清洗一次侍應後期換上
大約六點幾去到,無咩人唔洗等位
我地7個人叫左4個釜飯同2個小食
金魂 - 贅沢 $138
我地揀左最厚肉的蒲燒鰻魚釜飯
鰻魚的確肉厚啖啖肉,而且無咩骨,不過就會缺乏油脂的香味
鰻魚汁唔會好鹹,送飯食一流
釜飯基本上都會有少量的蔬菜同蛋絲
(左上) 黑豚釜 $98
黑豚釜採用豬腩肉製成,脂肪同肉的比例大約50:50
豬肉肥美又嫩滑,亦都煮到非常入味👍🏻
溏心蛋的蛋黃呈半固體狀態,生熟恰當
(下) 汁煮豬軟骨釜 $78
豬軟骨同黑豚一樣,煮到好入味好淋
食到咁上下就無影相🙊
古味塩麴牛舌盛釜 $98
日式炸雞 $38
炸雞一份有六小件,配上一個唔知咩汁
炸雞新鮮炸起,皮脆肉嫩
吉列紫薯餅 (2件)
因為無甘露甜薯,所以轉食吉列紫薯餅
應該係直接將紫薯蓉沾上麵包糠再炸
一整舊都係紫薯蓉,十分足料
衛生方面就一般...
釜之魂選用木餐具,摸上手感覺有濕氣唔乾爽,需自行清洗一次
侍應後期換上一筒新餐具,有一隻匙羹清洗唔乾淨佈滿污垢,QC可以做得更好😥