2017-05-13
剛在柯士甸地鐵站做完野,就想到附近就腳少少既地方食晚餐,友人想試下新野,我又想食海鮮,最後揀左呢間海鮮蒸氣火鍋的私房御約。可能位置夠偏同埋未到繁忙時間,我地六點入座既時候就安排左一間房比我地。最後我地兩個人都揀左龍躉海鮮餐。值得一提既係佢係你等主菜黎前就奉上一壺龍眼菊花花茶和四碗小菜,個人推薦它的峴仔芽菜,又甜又酸非常適合做前菜。跟住就要講下主菜部份。它是會遂樣海鮮由專人幫你放上蒸氣火鍋,確保食既時候新鮮滾熱辣。新鮮的花甲和基圍蝦爽口彈牙,而且由於蒸氣火鍋既關係食落可以保持到佢既水分,配合少許海水既咸味。以於它的另外一道菜日本豬梅頭肉,一嘗覺得清新特別,細問下原來是用霸王花的汁醃製而成。個人最喜愛和推薦的一定是元貝皇,連殼足足有成隻手更大,而在蒸氣製法之下,他能保持一種外硬內軟的質感,一咬就有極多既元貝汁流出來,有一種食小籠包既感覺,配合在殼上的元貝湯,真的是有一試再試的衝動。整體來說,除了時令七色時蔬和冬菇蒸雞在蒸氣的做法下略為乏味,如果可以在放到蒸氣火鍋前放一試調味會更佳。而且定價方面也可以低一點就會更加親民。但是整個海鮮餐來說都頗滿意。