2011-11-14
同太太踩單車到大美督已經 ~6:30pm, 喺openrice search 吓有咩好嘢食, 見到藝程既comment都唔錯, 就係咁入去.餐廳有室內, 室外同二樓, 因為我地冇訂位, 所以waiter安排室外俾我地, 依家天氣涼快都幾舒服, 牆上既壁畫以香港作為背景, 幾有特式. 另外仲有地方可以鎖單車.今晚有兩個set dinner 選擇 (都係$178), 一個係三文魚扒, 另一個係德國咸豬手, 不過唔係好啱我地心水, 所以最後係menu揀左以下五樣野食 溫泉蛋沙律: 溫泉蛋好正, d蛋汁流緊出嚟, d菜都好新鮮, 個sauce係芝麻醬加醋, 味道好兼開胃 spaghetti carbonara: 水準一般, 冇咩驚喜; 不過太太話意粉腍左d 新鮮農場烤雞(半隻, $148): 烤雞既香料好惹味, 肉質嫰, 上菜時既溫度啱啱好. 如果多d配菜, 例如薯條就仲正 心太軟: 朱古力真係流緊出嚟, 朱古力濃度同雪糕既配合真係一絕. 唔會濃到”張”住個口. 木槺蛋糕: 一個字: 硬. 真係唔明一件木槺蛋糕點解可以硬成咁, 切到隻碟”bang bang聲”先切得開, 亦冇咩味道可言原本
二人合共食左$480