2020-01-14 243 views
今日同朋友行過中環,到咗威靈頓街附近,見到除咗一般酒吧同西餐廳之外,有一間走舊香港懷舊路線的飯店,裝潢樸實,牆上的80年代舊海報,卻吸引了不少人在門外排隊入座。論主菜款式,這間店不及其他中環茶餐廳種類多,但就因為專注做好豬扒和豬手的粉面飯,所以特別出色。見到餐牌上蔥油豬扒飯係人氣推介,所以特別點了一客嘗試。豬扒比一隻手掌還要大,而且十分厚身,肉質鬆軟,外皮鬆脆,加上蔥油非常香口。切開豬扒,才見到原來質地乾身鬆脆的豬扒下面,有濃濃的豬扒湯汁,為粒粒分明的白飯添加不少味道層次。另外朋友點了一客話梅花雕豬手幼麵,豬手通常冇咩醬汁,以為撈面會好乾身,但效果又比想像中好喎,面條本身撈左油,所以入口滑嘟嘟,雖然係比較油膩,但偶然一次就算啦,整體感覺好好,話梅香味突出多點就更好。最後同朋友share左一個辣味海蜇,質地爽口彈對面是不錯的小食,而且味道不算很辣,啱幾個朋友齊齊分享。

見到餐牌上蔥油豬扒飯係人氣推介,所以特別點了一客嘗試。