2018-07-21
荃灣一向好多嘢食,但係見到荃新天地入面開咗間新嘅中菜館,之前係尖沙咀新港中心都見過有連鎖店,而且次次經過都好想入去食,今次終於可以試吓。餐廳環境好大,位於商場中間嘅露天花園旁邊,入面嘅窗口位置可以望出露天花園,非常開陽。除此之外,適逢全球賽事-世界盃,我地嚟食之前上左佢Facebook 玩左個game先,而且VIP睇波專區原來係有禮物仔,禮物係乒乓波板,其實係一個冰袋,入面仲有包零食同埋吹bb,可見餐廳非常窩心。隨即我哋叫咗幾款食物。話梅石榴平時唔食番石榴嘅我,今次竟然另眼相看,食落去味道酸酸甜甜,估唔到話梅粉同石榴嘅味道可以match到,而且石榴口感爽口,非常鮮甜。食完開胃小食就叫左點來聚聚一個大嘅點心籠入面裝住五個小嘅點心籠,賣相非常精美,而且色彩繽紛。當中包括我最鍾意黑松露小籠包,一向鍾意食黑松露味道嘅我,急不及待夾起小籠包,咬一啖落去除咗皮薄餡靚之外,而且入面有好多豬肉同埋蝦肉,非常足料。飯桶嘅我們當然要叫一份芝士蟹飯芝士蟹飯呈現橙色,忍唔住又係相機食先。食落去除咗有芝士醬,仲有好多條洋蔥,而且有少少辣嘅味道,非常滋味。另外仲叫咗腐乳聖子、翡翠鮮蝦、泡菜年糕、小小蘋果、酒酿湯圓
食完開胃小食就叫左
芝士蟹飯
芝士蟹飯呈現橙色,忍唔住又係相機食先。