2019-05-01 300 views
終於約到以前嘅補習阿sir同幾個同學一聚啦!順便去一齊復仇者聯盟4,睇之前仲有成2個鐘時間我哋就先去食咗晚餐先。我哋喺西灣河呢間101手工小火鍋,之前我自己食過一次午市,真心好推薦。今次晚市我都好期待。不過睇嚟晚市比較受歡迎,7點左右已經滿晒座,攞咗飛都要等多半個鐘先有四人位比我哋。等嘅時候我哋就先揀住嘢落定單先~我就叫咗沙茶牛肉小火鍋配公仔麵,飲品我都幾期待:盆栽特濃朱古力。其他人就叫咗麻辣卜卜蜆小火鍋、蕃茄濃湯雞脾肉小火鍋、沙茶牛肉小火鍋。仲有加料一碟肥牛片。我哋啲飲品先到…哇!我個盆栽朱古力都幾大杯下,真係有少少盆栽嘅感覺,其實就係大杯版阿華田,上面灑咗大量朱古力粉當盆栽泥土咁,仲有一片香草當葉仔嚟修飾。我哋啲火鍋到齊晒啦,開飯啦!個個鍋都好香呀!特別係我個沙茶鍋,係聞到沙茶醬香味。而且每個鍋都非常之足料,堆到個鍋滿晒…雖然肉都比得足夠,但係菜類真係比得太多。入面仲有肉片、魚腐、玉子豆腐、包心菜、粟米、金菇、豆卜同台灣腸,所以真係非常之足料。其他嘅鍋大概都有類似嘅火鍋料偷偷地食咗一片Frd嘅肥牛片,幾新鮮同嫩口,唔會老。阿Sir個蕃茄濃湯鍋都好香呀點算呀,佢哋個個鍋我都想全部試一

盆栽特濃朱古力

偷偷地食咗一片Frd嘅肥牛片,幾新鮮同嫩口,唔會老。

阿Sir個蕃茄濃湯鍋都好香呀點算呀,佢哋個個鍋我都想全部試一次……最後梗係煮返我哋啲麵嚟食啦,有普通公仔麵同台灣手工拉麵。不過有沙茶香味嘅公仔麵都別有一番美味,大家可以試下。

食飽飽就準備好去睇呢場史詩級電影啦!

2019-04-26
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
盆栽特濃朱古力
  • 沙茶牛肉小火鍋