2023-01-31
今個新年真係好開心多左好多遊客拎住一袋二袋戰利品行街,今日同另一半去K11 Musea 巡舖,順便去底層 baseman Food count playground 吃過Lunch 云云食店中揀左充滿東南亞風味的餐廳YumMee揀佢全因食物種類超多,無論港式、新加坡、馬拉、泰式、各式各樣也齊,可謂大包圍。客人先付款,搵個靚位等,食物準備好,面前的通知器便會發出BB 聲,咁就可以出去拎餐。主食吉隆坡海南雞飯$98之前吾知道吉隆坡海南雞飯是什麼風格,原來和新加坡的出品同出一徹。付上三色醬,清鷄湯、鷄油飯;鷄腿已經全去骨。鷄腿肉質有彈性,尚算嫩滑,有鷄肉香,而加上三色醬令其層次更提升,更美味。海南雞飯的靈魂一定系碗「鷄油飯」這碗油飯真係煮得不錯,飯香油潤、軟糯不黏口,香茅香氣四溢,好味到我將它吃光。熱騰騰鉄板鷄扒 $118我取笑它有點像兒童扒餐鷄扒、腸仔、薯條、粟米粒、太陽蛋,絕對令人想起兒時回憶。我們選了燒汁 ,上枱時自己將燒汁淋在鉄板上,好可惜鉄板吾夠熱,冇發出令人興奮的炸炸聲。味道正常發揮,唯一要讚下粗身薯條,香脆可口,拎上手熱辣辣,令人食到停唔到口。主食之餘也加多兩個小食時蔬$28
云云食店中揀左充滿東南亞風味的餐廳
YumMee
主食
吉隆坡海南雞飯$98
付上三色醬,清鷄湯、鷄油飯;鷄腿已經全去骨。
海南雞飯的靈魂一定系碗「鷄油飯」
熱騰騰鉄板鷄扒 $118
我取笑它有點像兒童扒餐
鷄扒、腸仔、薯條、粟米粒、太陽蛋,絕對令人想起兒時回憶。
主食之餘也加多兩個小食
時蔬$28
鹵水牛𦟌 $48
牛𦟌炆到好淋好入味,吾會死咸,
只係醬汁略嫌稀左小小。
飲品只有樽裝飲品 @$20
要過其他店買杯熱奶茶。