2017-11-20
之前同朋友兩個人去左龍門冰室食飯, 兩個人都叫左好多野食, 食到我地好飽, 而家再帶大家同我一齊回憶下啦!我同朋友都點左個忌廉粟米汁龍利柳撈丁配凍檸茶。職員送菜效率都幾快手, 好快就有得食又有得飲。凍檸茶一杯滿, 都有好多片檸檬, 飲得出有茶既甘香同檸檬既酸澀味, 檸檬茶果然係香港茶餐廳既偉大發明!我朋友就飲黑牛, 有好多茶餐廳同冰室都買少見少, 難得呢度有就一定要試下!忌廉粟米汁好濃, 忌廉味好突出, 粟米粒粒飽滿又香甜, 龍利柳都有兩塊, 都幾好味, 魚味都幾出色, 肉質都幾嫩, 值得一提就係呢個撈丁都配有幾多菜, 即食麵都幾彈牙, 唔會煮到過左火, 好似糊左咁, 所以就算撈左汁, 都可以保留一定口感!小食就點左蜜糖雞翼同韓式炸雞。蜜糖雞翼炸得好脆, 而且又相當入味, 出面蜜糖, 食落甜甜地, 幾好食!好少見到冰室有韓式炸雞食, 點都要試下, 送過黎見到都有好多件, 賣相同出面食既有D唔一樣, 食落香脆肉嫩, 少少辣辣地, 幾惹味, 裡面仲有好多肉汁, 估唔到都幾好食! 有D驚喜!總括而言, 呢度既食物種類有D特別同有創意, 同其他既冰室好唔一樣, 而且都好好味, 有驚喜!