三個女仔差不多成年冇見,但係近排身體麻麻,想食正氣D,終於畀我搵到機會試呢間一直好想試的中菜小館!黎呢度,大部分人都係叫餐,因為$78唔單止有大量小菜任你揀、任你mix & match,而且跟湯又送油菜,十足十食住家飯咁~是日例湯係節瓜瘦肉湯。個湯唔油、味道好濃,飲得出係足料靚湯,我最buy呢度D野唔落味精!講真果句,我同大部份怕肥的女仔一樣,正常來講係唔會鍾意食豬手的...你話好多膠質都係咁話!今次因為蘭苑饎館而破例,仲要係我主動要點的,原因好簡單︰幾乎個個食評都讚佢好食!食落,真係好食!豬手超稔滑,入哂味,D南乳真係勁香,好正,不知不覺我就食左好多舊啦!朋友想食黑椒牛仔骨,所以叫左呢味。我怕牛肉對皮膚敏感,只係食左幾件,不過D黑椒又係好入味,的確好食!搞到我好想知佢地點解可以整到D野食咁入味!魚香茄子擺明係一道好油的菜式,不過我都決定要叫,因為屋企整的通常冇咁好鑊氣,少好多風味!果然呢個茄子煲又係好正,入面仲有D吸哂餸汁的粉絲,茄子又係入哂味咁,好正囉~~食飽飽,但係明知呢度D甜品都好出名,唔想錯過,所以叫左個杏仁糊。清清甜甜而且夠滑,我覺得相當唔錯呀!有機會都想試埋佢其他款式的甜

節瓜瘦肉湯
南乳豬手煲

黑椒牛仔骨
魚香茄子配肉片豆卜
杏仁糊
食飽飽,但係明知呢度D甜品都好出名,唔想錯過,所以叫左個杏仁糊。清清甜甜而且夠滑,我覺得相當唔錯呀!有機會都想試埋佢其他款式的甜品

第一次黎幫襯的感覺真係幾好。其實我有眼見D小菜落左唔少油,調味亦都幾濃(雖然我相信D調味唔係味精,因為食完冇口渴),不過佢又真係整得好食喎!唔係餐餐都黎食,咁所以油D都可以接受~~
Other Info. : 套餐除左跟飯,仲可以揀各式麵食,而且無限任添,睇黎好岩胃口大的朋友去食!不過睇返D舊食評,發現近年佢D套餐不斷加價,我明白成本舖租都一定貴好多,不過我地食客亦冇乜點加過人工,希望黎緊唔駛再加落去啦!
2012-06-21
$85 (Dinner)
節瓜瘦肉湯
南乳豬手煲