2022-02-18
中午來到這間主打串燒的日本餐廳,店舖位置唔多,最特別有爐端燒吧枱位,可以望住師傅燒,而其他普通座位是高枱櫈。午市做特價,堂食幾款丼都只是$65,午市便當送味噌湯和漬物,性價比都幾高,中環區都幾難揾到依個價位的日本餐廳。日本滑蛋雞便當,蛋好滑溜,有蛋汁流出,加了煮得淋身入味嘅洋蔥一齊炒,雞肉份量都好多,再配埋椰菜、紅蘿蔔絲等雜菜。個飯望落不算大碗,但都好飽肚,因為用上珍珠米,米飯圓潤飽滿。午市可以優惠價另加串燒,我要了芝士年糕和鰻魚。芝士年糕因為即燒,所以外脆裏面煙韌,年糕包住香濃流心芝士,上面搽上醬油並灑上紫菜碎。鰻魚塗上香濃醬料燒得外層有焦香,肉質柔軟入味。🙋🏽♀️想知更多飲食資訊, Follow Instagram: misslittlebigeater