2023-02-11 488 views
之前OpenRice搵到呢間食秘魯菜嘅,平日比較少見,見幾得意就嚟試吓有set lunch menu,主菜外會包餐湯或飲品▶️ Potato & mushroom soup每日嘅湯應該唔同,今日係薯仔蘑菇湯一上到枱已經好香👃🏻個湯好有心思,上面灑咗啲炸蒜粒同埋香草,令味道上更有層次,同埋有啲嘢咬下(炸蒜粒有啲似迷你版麵包糠)成個湯飲落好Creamy🍄主要飲到蘑菇味,但係就冇咩薯仔嘅存在🥔幾鍾意呢個湯味道天然,唔係罐頭湯 ▶️ 1/4 chicken ($100)俾咗個大雞翼部位我🐥連皮同骨上雖然係厚肉,但雞胸位置食落偏乾身鞋口,唔夠Juicy佢有用唔同香料醃,不過味道上差咁啲🤥冇我預期中出色或特別 (可能平日街頭小食啲雞髀肉仲鮮嫩多汁)▶️ Baked sweet potato烤雞跟兩款配菜,可以揀沙律菜/甜番薯/蒜香飯/薯條甜番薯係健康又飽肚嘅選擇🍠一份有幾條幼身長番薯番薯係紅心番薯,食落好甜😋烤得夠熟平時食番薯會剝皮,但係由於呢個比較難分開,所以一齊食埋🙈好在個皮好薄,食咗都唔覺不過自己唔太鍾意佢喺個皮度再落蜜糖🍯令番薯變得太甜,感覺甜味唔天然唔知佢旁邊嗰個黃色芥末蒜蓉醬係跟番薯定烤雞呢
有set lunch menu,主菜外會包餐湯或飲品

▶️ Potato & mushroom soup
每日嘅湯應該唔同,今日係薯仔蘑菇湯
Potato  &  mushroom  soup

幾鍾意呢個湯味道天然,唔係罐頭湯

▶️ 1/4 chicken ($100)
俾咗個大雞翼部位我🐥連皮同骨上
雖然係厚肉,但雞胸位置食落偏乾身鞋口,唔夠Juicy

▶️ Baked sweet potato
烤雞跟兩款配菜,可以揀沙律菜/甜番薯/蒜香飯/薯條
甜番薯係健康又飽肚嘅選擇🍠一份有幾條幼身長番薯
番薯係紅心番薯,食落好甜😋烤得夠熟
唔知佢旁邊嗰個黃色芥末蒜蓉醬係跟番薯定烤雞呢😂個醬本身幾好食嘅,如果係配番薯就唔太夾味啦
Baked  sweet  potatoes

▶️ Tomato salad
呢個係佢哋嘅是日精選配菜,亦都係每日唔同嘅
估唔到佢真係超多蕃茄啫😂應該係一大嚿蕃茄直接切成幾件咁放落去
🍅蕃茄雖然多汁,但味道比較生,唔鍾意食生蕃茄嘅朋友仔千祈唔好叫
另外仲加咗啲甜粟米粒🌽、一條條紫洋蔥🧅沙律菜加紫椰菜🥬最後淋上沙律醬汁,味道正正常常
Tomato  salad

整體其實有少少失望,因為除咗個湯係好飲之外,其他嘢都唔特別,烤雞更加係失色🙁
1/4  chicken

不過朋友叫咗佢個秘魯特色烤雞三文治話好食,麵包係偏薄身嘅,同一般食到嘅麵包唔同🍞特別少少
環境OK,入邊裝修幾有異國風味,只係舖頭比較細,每枱之間比較近
服務幾好,多數係外國人,好好禮貌,而且上菜快
性價比一般,連埋加一平均$120一個人,烤雞就唔抵食,唔建議大家試,但係其他菜式應該OK嘅
Potato  &  mushroom  soup