2022-01-24
What to eat難得放平日,就約咗個朋友出中環。之前係大館附近食過呢間台灣小店,覺得好唔錯,就諗住去回味下。 對上一次黎已經係年幾前,餐廳外面多期都係排緊隊,起碼30分鐘黎先入到去。但由於當日已經過咗午餐時間,加上疫情影響,而家已經有咗條人龍,真係有d唏噓。拎起張點餐紙,發現餐牌有都有啲改動,有啲特色台灣野,例如水蓮菜都冇咗,有少少失望。不過唔緊要,都照叫咗幾台灣菜回味下。紅燒牛肉麵一上枱就聞到好濃郁既牛肉味,面條都算比較粗身,食落會比較有咬口,而且食到咁後都唔會太淋身。湯底亦都幾重牛味,成碗都有3大舊牛肉,都幾足夠。而最主要係有大量酸菜,正!芝士肉鬆蛋餅蛋餅即叫即做,啱啱上枱果陣仲好辣口。蛋餅外包好煙韌,蛋餅亦包裹得好緊致。餡料都唔吝嗇,滿滿既肉鬆同芝士,都8成重現台灣既口味。火雞肉飯年幾前,我就係食咗呢樣野而愛上呢到。火雞肉好嫩滑,加上偏重胡椒既調味,雞肉既肉汁唔令飯添上啲油脂香,但又唔會搞到碗飯太濕,恰到好處。但今次返黎再飯,火雞肉飯依然好質,但係睇圖就知,成碗飯變咗幾餸飯咁,加咗啲蓮藕片,莧菜,日式咖哩同少少菇。而咁搞笑既係咖哩入面竟然有魚蛋。配料正常發揮,但我咁愛既都係
紅燒牛肉麵
芝士肉鬆蛋餅
火雞肉飯
年幾前,我就係食咗呢樣野而愛上呢到。火雞肉好嫩滑,加上偏重胡椒既調味,雞肉既肉汁唔令飯添上啲油脂香,但又唔會搞到碗飯太濕,恰到好處。但今次返黎再飯,火雞肉飯依然好質,但係睇圖就知,成碗飯變咗幾餸飯咁,加咗啲蓮藕片,莧菜,日式咖哩同少少菇。而咁搞笑既係咖哩入面竟然有魚蛋。配料正常發揮,但我咁愛既都係火雞肉飯。。。
總括黎講,質素係冇乜點下降到,希望疫情過後,會有返多啲台灣既特色小食!