2022-09-03
Milligram Coffee @milligramcoffeehk📍中環威靈頓街174-178號地下A號舖.呢間位於中環九如坊附近嘅全新日式禪風 cafe——Milligram Coffee,室內裝潢以木材同黑色為主調,加入唔同石🪨/植物作裝飾,正中間更擺放咗一棵樹🌳,環境幽靜,好有去咗日本京都🇯🇵嘅咖啡店一樣,打卡一流!食物方面有全日早餐、意粉、吐司、多款日式甜品同咖啡,都幾有特色🥰.🍱 Bento Box $158: All-day breakfast放入日本便當內非常吸睛,有2片 sourdough,可配牛油果🥑同滑蛋🥚一齊食,仲有portebello焗芝士🧀(超好味爆哂汁😆)、腸仔、煙肉、車厘茄、沙律菜同橙,非常豐富,份量足夠,不過覺得個價錢有少少over-price😌🍝 Miso Carbonara $108: 意粉好掛汁,用上味噌作醬汁,好creamy,煙肉炒至香脆,面頭放上溫泉蛋,再加入番紅花,令味道帶點微辣,同意粉伴埋一齊食,好惹味😋🍡 Warabi Mochi $55: 日式甜品當然唔少得蕨餅啦,蕨餅口感煙韌軟糯,抹茶味夠香濃,面頭灑滿抹茶粉,再沾上濃稠嘅黑糖醬,
📍中環威靈頓街174-178號地下A號舖
🍱 Bento Box $158
🍝 Miso Carbonara $108
🍡 Warabi Mochi $55
: 日式甜品當然唔少得蕨餅啦,蕨餅口感煙韌軟糯,抹茶味夠香濃,面頭灑滿抹茶粉,再沾上濃稠嘅黑糖醬,增加甜度😍
🍵 Matcha Latte $55
☕️ Cappuccino $45