2019-12-16 45 views
某手機殼品牌喺置地廣場開咗PopUp store,趁今日週末,就同女朋友快閃睇下。睇完喇,喺近住蘭桂坊嘅和安里,去咗依間有生蠔食嘅「Glow」食晚飯。店內環境好chill好relax,一入去就分別見到水Bar同Oyster Bar。「Glow」所提供嘅生蠔都有7款可以揀。唔識點揀唔緊要,你可以同店員講你打算食幾多、海水味重啲定creamy啲,佢哋會幫你安排。「Glow」就幫我安排咗American Peral、Shimonoseki 同埋Gillardeau三款。American Peral唔係只得creamy感,入口爽身、身段飽滿,帶有強烈海水味與鮮甜,還有礦物氣息,層次感豐富。Shimonoseki 係日本北九州下關蠔,海水味中等,蠔身飽滿爽口 仲有陣榛子嘅味道。 Gillardeau,爽口、清甜,海水味及礦物味均衡。食完生蠔,叫返主食同飲品。主食點咗French Duck Leg Confit同埋Linguine with Clams。油封鴨腿皮脆脆嘅,肉嫩滑多汁,再配上獨有嘅醬汁,加上鴨油煎香嘅薯仔,〝油封鴨〞不愧為法國經典名菜。至於花蛤扁意粉,意粉嘅軟硬度適中、花蛤新鮮之如帶

French Duck Leg Confit

至於花蛤扁意粉,意粉嘅軟硬度適中、花蛤新鮮之如帶鮮甜味,火喉亦控制得宜,花蛤入口鮮嫩唔老,十分好食。
Linguine with Clams

飲品方面,我哋叫咗一杯cocktail同mocktail。Choco Bay 由Vodka, Bailey’s, Kahlua 同 Chocolates 調製而成,入口香濃朱古力味之餘,唔會蓋過三種酒嘅香味。
Choco  Bay

Rocky’s Jax 係一杯由薑、菠蘿、椰子水、同檸檬汁調合嘅特飲,薑味較為突出,同時間亦會taste到菠蘿同檸檬嘅味道。
Rocky’s  Jax
French Duck Leg Confit