2024-11-27
📍何蘭正味道:🌟🌟🌟🌟🌟超鍾意呢間餐廳🍴每次嚟都一定會被佢啲菜式surprise🥰❶爆炒無激素雞頸肉,法國鮮活BB青口櫻花蝦金不換炆日本稻庭烏冬,鰹魚忌廉汁呢個係是日嘅pasta 每日都唔同✔️咁岩呢日就係鰹魚忌廉汁雞頸肉+青口烏冬🙆🏻♀️睇落唔係好相關嘅食材 但出符意外地夾🤟🏻烏冬就煙韌有口感 忌廉汁+鰹魚 互相結合🦷再加上櫻花蝦 令到味道、口感更豐富 層次分明😈而雞頸肉肉質食起上嚟爽口又柔嫩👄 BB青口 質地豐潤 又鮮甜🐚呢個組合真係無嘢可以挑剔!😍❷川味烤西班牙黑毛豬肋骨,蒜蓉牛油煎日本刺身級帶子 配黑蒜意大利茄茸肉汁炆本地薯仔 $178呢個ribs係我想像中大份好多🐖上枱嘅時候真係嘩咗一聲🐷帶子有四粒咁多 擺左係豬肋骨上面 肉質鮮嫩彈牙🫶🏻黑毛豬肋骨 脂肪分布均勻 肉香濃郁 肉質軟嫩👍🏻而配角薯仔 口感綿密 沾上茄茸一齊食 酸酸甜甜🍅❸雞蛋仔窩夫配中式年糕香濃花生白朱古力忌廉,焦糖香蕉,雲呢拿雪糕 $108呢個最吸引到我叫係因為有中式年糕呢部分haha😶🌫️年糕夾係雞蛋仔中間 食落有啲似麻糬😽 煙煙韌韌 有啲紅糖嘅味同時又嗰會太甜🤙🏻再沾上雪糕一齊食 味道、層次即刻upgrade
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
超鍾意呢間餐廳🍴
每次嚟都一定會被佢啲菜式surprise🥰
❶爆炒無激素雞頸肉,法國鮮活BB青口
櫻花蝦金不換炆日本稻庭烏冬,鰹魚忌廉汁
呢個係是日嘅pasta 每日都唔同✔️
咁岩呢日就係鰹魚忌廉汁雞頸肉+青口烏冬🙆🏻♀️
睇落唔係好相關嘅食材 但出符意外地夾🤟🏻
烏冬就煙韌有口感 忌廉汁+鰹魚 互相結合🦷
再加上櫻花蝦 令到味道、口感更豐富 層次分明😈
而雞頸肉肉質食起上嚟爽口又柔嫩👄
BB青口 質地豐潤 又鮮甜🐚
呢個組合真係無嘢可以挑剔!😍
❷川味烤西班牙黑毛豬肋骨,蒜蓉牛油煎日本刺身級帶子
配黑蒜意大利茄茸肉汁炆本地薯仔 $178
香濃花生白朱古力忌廉,焦糖香蕉,雲呢拿雪糕 $108
呢個最吸引到我叫係因為有中式年糕呢部分haha😶🌫️
年糕夾係雞蛋仔中間 食落有啲似麻糬😽
煙煙韌韌 有啲紅糖嘅味同時又嗰會太甜🤙🏻
再沾上雪糕一齊食 味道、層次即刻upgrade🆙🆙🆙
❹椰青龍井冷泡茶 $68
呢個組合感覺超健康💚
羽衣甘藍帶有淡淡的青蔬香氣🥗
甜度岩岩好 口感呈奶油狀的 非常順滑🫦
🧑🏼🍳中環雲咸街29號LKF29 2樓
#hkfoodie #foodiehk #hkblogger #blogger #中環 #中環美食 #香港美食 #中環好去處 #中環食咩好 #香港食咩好 #香港好去處 #美食推薦 #美食推介 #必食 #必食推介 #食好西 #相機食先 #打卡 #中上環 #港島美食 #慶生 #生日飯 #酒吧餐廳 #fusion菜 #何蘭正