2021-08-28 176 views
早幾日同朋友喺中環食咗餐好嘅西餐,覺得食物質素、服務同環境都唔錯,所以想同大家分享一下。我同朋友都享用咗$428 Dinner Set,Dinner Set有齊前菜、餐湯、主菜、甜品同埋餐茶。兩個人去食嘅好處,就係可以點唔同嘅嘢食share食,咁就可以試到好多嘢食喇。前菜:鰻魚鵝肝凍批賣相十分精緻。一層鰻魚一層鵝肝,鵝肝入口即化,加上鰻魚嘅香同軟滑,再配合旁邊同青蘋果製成嘅泡泡汁、味道非常有層次。黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿黑松露焗蛋見到一片片嘅黑松露,雖然有支細匙羹,不過我就好貪心地拎起大湯羹,一次過食哂焗蛋、黑松露同埋薯蓉。入口蛋香味濃、再加埋香味撲鼻嘅黑松露,確實無法抵檔。黑毛豬火腿油花多,甘甜可口,而且具有堅果味同喺口中融化嘅質感。餐湯:忌廉蘑菇湯餐湯雖然只係普通嘅忌廉蘑菇湯,但都不失水準。忌廉夠厚身,而且蘑菇味濃,配埋香草麵包同蒜蓉法包。主菜:焙燒法國春雞伴香燈青檸忌廉汁春雞好鮮嫩,但我覺得最正嘅係佢嘅香燈青檸忌廉汁。汁醬味道相當有層次感,而且非常折清新,配合焙燒法國春雞真係好perfect。香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸牛扒靚固然重要,但好嘅煎扒技巧,絕對影響到牛扒嘅

前菜:

餐湯:

主菜:

香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸
牛扒靚固然重要,但好嘅煎扒技巧,絕對影響到牛扒嘅味道。廚師處理得好好,牛扒完美呈現褐色外衣,鎖住肉汁,肉質軟嫩,具牛扒香氣同口感。英式牛肉布甸內餡充滿牛肉汁,千萬唔好切開,要拎上手一口咬落去,吸埋啲美味嘅肉汁。
香烤阿根廷安格斯肉眼扒

甜品
燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕
Crepe裏面搽咗一層薄薄嘅焦糖化煉奶,一啲都唔覺得過甜。配確埋蜜糖脆脆雪糕,雪糕中混有蜜糖脆脆粒,好味道。
香烤阿根廷安格斯肉眼扒