2019-06-28 5662 views
中華滙館位於中環士丹利街,喺全港中頭獎機率最高嘅馬會斜對面,食飯前可以去買返張飛,試一試手氣!店肉都是中式的藝術品,整個格局都充滿氣派!店員會不停為我們加茶,每食完一道菜都會自動自覺幫我哋換碟同埋清理枱面,服務一流,抵讚!椒鹽田雞脾雞鎚咁大隻嘅田雞腿,可以講係King Size!炸粉均勻脆口,蒜香突出,田雞腿肥大肉厚,正!炸乳鴿皮脆肉嫩多汁,不需要點淮鹽已經夠味了!十年老陳皮太爺雞(半隻)用十年老陳皮煙燻雞,雞肉肉質仍保持滑嫩,而且超Smoky,Smoky到好似直接食煙草咁,鍾意Smoky嘅朋友一定要點呢個!二十年東甲陳皮蛾眉伴遼參廿年的老陳皮再配上眉豆蓉做成上湯,只有陳皮的醇香,沒有半點甘苦,海參軟腍充滿膠質,極名貴和奢華的一道菜式,好味到連一滴汁都清埋!濃湯小唐菜苖迷你的小唐菜苖很幼嫩,沒半點渣,上湯濃郁鮮味,不錯啊!上湯蝦球燜伊麵蝦肉爽彈而且極鮮味,鮮味到連個清湯伊麵都帶有鮮甜味,勁!芝麻卷古法製作的中式甜點,香軟可口!合桃酥合桃味極香口,入口鬆脆,正到不得了!

店肉都是中式的藝術品,整個格局都充滿氣派!

炸乳鴿
皮脆肉嫩多汁,不需要點淮鹽已經夠味了!

十年老陳皮太爺雞

十年老陳皮太爺雞(半隻)

濃湯小唐菜苖
迷你的小唐菜苖很幼嫩,沒半點渣,上湯濃郁鮮味,不錯啊!

上湯蝦球燜伊麵
蝦肉爽彈而且極鮮味,鮮味到連個清湯伊麵都帶有鮮甜味,勁!

芝麻卷
古法製作的中式甜點,香軟可口!

合桃餅

合桃酥
合桃味極香口,入口鬆脆,正到不得了!
十年老陳皮太爺雞
合桃餅