2023-05-04
去完中環街市參加活動,走嘅時候已經係晚餐時間,所以就喺附近搵間餐廳食。一離開中環街市,過條馬路,就見到呢一間餐廳做緊蠔嘅推廣。$168 有六隻蠔,仲要包兩杯白酒;$298 有12隻蠔加一支白酒。見價錢都吸引,所以我哋就無再四圍行,入去試一試。 今晚蠔優惠做嘅蠔款係真牡蠣, size都幾大, 入口係creamy, after taste有少少甜。 配襯來自智利,沒有經過木桶處理的chardonnay, 感覺都幾夾。 話咁快食完一打生蠔, 我哋兩個都被出面嘅蠔擺設吸引了, 好奇心驅使下便問職員有沒有推介。 職員再介紹我們來自韓國的Jokomi,說是全香港獨有,而且已經是季尾。今日唔食,就要等下年先再有機會。 講到咁,梗係唔輸蝕,一人點返隻試。 口感比較Crispy,海水味重, 雖然蠔的Size看似好細,但好豐滿, 只蠔彷彿要破殼而出。 職員的確沒有介紹錯。