2019-05-30 125 views
今日約咗個朋友食午餐,由於大家都喺中環返工,自然喺中環搵餐廳啦。朋友介紹咗呢間係食中菜嘅。一出𨋢就見到間餐廳,門口行入去一路感受到餐廳嘅氣派加上現代感,同傳統嘅中餐廳好唔同,環境係好靚嘅,有啲高貴。見到餐牌有個$198嘅午市套餐,包前菜、點心、主菜同埋甜品,另外再可以點嘢飲。我同朋友兩個人,一人叫咗一款點心,分別係松露 雜菌素春卷、蝦餃皇配玫瑰櫻花蝦粉果。春卷切開成兩條,每人試啲好方便。外皮鬆脆,內餡料實在,食落好香口。至於另一款,就係由蝦組成。身為蝦迷嘅我自然會喜歡啦。前菜就點咗芝麻豆腐沙律。豆腐好滑身,唔算非常大碟,作為前菜係唔錯嘅選擇。沙律都幾新鮮,可以一試。中式安格斯牛仔柳,啲牛肉超級林,食落非常爽口,個汁係精華,賣相都好靚,有啲fusion嘅感覺,配埋個荷葉飯就一流。紅燒東坡肉係另一個主菜,一共有四件左右,隨碟仲有西蘭花。平時食東坡肉都驚肥,不過呢度啲東坡肉肥肉唔算好多。甜品方面,點咗十勝紅豆煎堆,同埋蛋白杏仁茶。出乎所料,原來煎堆仲有雪糕伴隨。杏仁茶蛋白味濃厚,作為結束一餐嘅甜品,係唔錯嘅選擇。

至於另一款,就係由蝦組成。身為蝦迷嘅我自然會喜歡啦。

杏仁茶蛋白味濃厚,作為結束一餐嘅甜品,係唔錯嘅選擇。