2021-09-12
.星期五下晝做咩好?同閨蜜High tea 最開心!.係灣仔番工,所以揀係灣仔碼頭餐廳Pier 1929 .Pier 1929 Mid-autumn Festival Afternoon Tea.要食一定要預早訂窗口位,望住維港景食,打卡呃like一流!.頂層係甜點,中層及底層係咸點.先品嚐底層,有大蝦山葵沙律醬多士、芝士焗烤雞肉酥盒、香濃咖喱雜菜批及英式提子鬆餅.大蝦山葵沙律醬多士多士香脆,上面有半隻大蝦肉配拌以山葵既沙律醬,令油炸感降低.芝士焗烤雞肉酥盒呢款有驚喜,酥盒非常香脆,中間有咖哩雞肉雜菜粒,好食.黎到中層最名貴我都最鍾意!有秋之松葉蟹肉墨西哥薄餅、蜜桃龍蝦沙律奶油多士、煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子.蜜桃龍蝦沙律奶油多士厚身多士上有龍蝦肉及沙律,龍蝦肉好彈牙.煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子尋龍魚子好矜貴呀!加埋煙文魚包住酸忌廉,成個撻夾得好好,齒頰留香.食到中段,侍應會推手推車問需唔需要Refill 食物(一共有6款食物係無限Refill架!)以及為我地準備飲品,我地揀左花茶.最後係花茶配搭甜品啦!因為呢款係中秋節限定套餐,有迷你白蓮蓉蛋黃月餅、冧酒朱古力軟心星球、京都宇治抹
星期五下晝做咩好?
同閨蜜High tea 最開心!
係灣仔番工,所以揀係灣仔碼頭餐廳Pier 1929
要食一定要預早訂窗口位,望住維港景食,打卡呃like一流!
頂層係甜點,中層及底層係咸點
大蝦山葵沙律醬多士
多士香脆,上面有半隻大蝦肉配拌以山葵既沙律醬,令油炸感降低
芝士焗烤雞肉酥盒
呢款有驚喜,酥盒非常香脆,中間有咖哩雞肉雜菜粒,好食
黎到中層最名貴我都最鍾意!
蜜桃龍蝦沙律奶油多士
厚身多士上有龍蝦肉及沙律,龍蝦肉好彈牙
煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子
以及為我地準備飲品,我地揀左花茶
最後係花茶配搭甜品啦!
因為呢款係中秋節限定套餐,有迷你白蓮蓉蛋黃月餅、冧酒朱古力軟心星球、京都宇治抹茶蛋糕、鏡之月芝士柚子蛋糕及滿月鮮檸檬撻
迷你白蓮蓉月餅蛋黃有油香而白蓮蓉微甜不錯
冧酒朱古力軟心星球
好香滑充滿酒香既朱古力慕絲,回味無窮
滿月鮮檸檬撻
好清新既檸檬味,選擇係最後食可以有Refresh既感覺
靚景配美食,夫復何求!