2021-11-02 2589 views
見到屋企附近開左間好靚既中菜廳,就緊係要去食下啦!一入門口就覺得好精緻,裝修得好大方得體,環境又舒服。而且好多一家大細係度食。Waiters 態度都好好,一坐低就介紹我地飲白桃烏龍。果然好正!好清新特別。第一道菜, 櫻花蝦蜜餞柚皮。我老公係吾食柚皮的,但係他都覺得超級無敵好食,簡直係整到出神入化,完全係驚艷!甜甜地既蜜糖酥炸外皮,入面既柚皮整到好似雪糕甘,再加埋咸咸地既櫻花蝦作點綴。完全係做左一個超好既開頭。如果你吾食,簡直係走寳!第二道,杏汁白肺湯。 一打開個蓋就已經聞到好貨真價實既杏仁味,基本可以肯定絕對吾係溝左粉。而且,d湯好好飲!我同老公都覺得完勝某d高級中餐廳既質素。因爲見到湯渣都知好真材實料,豬肚,豬肺,鷄爪同其他配料係超級多。呢個天氣飲,對身體又有益。正~第三道菜就係虎蝦煎腸粉。 一個字,絕! 絕對好入味!我地一見到個擺盤就知厨師有花心思,虎蝦好大又脆,腸粉滑又均匀地入味。我地食到lam lam 唎。第四道菜,濃鷄湯鮮班球浸柚皮。我地一致認爲,呢味送係必食必叫,一定要食!吾食係你走寳!我敢講,呢道菜係物超所值! 班球厚實,魚膠濃稠,每一口都是骨膠原和膠原蛋白。新鮮食得出,
見到屋企附近開左間好靚既中菜廳,就緊係要去食下啦!

第四道菜,濃鷄湯鮮班球浸柚皮。我地一致認爲,呢味送係必食必叫,一定要食!吾食係你走寳!我敢講,呢道菜係物超所值! 班球厚實,魚膠濃稠,每一口都是骨膠原和膠原蛋白。新鮮食得出,高級材料食得出!

未完! 我地見甘好食,再追加左幾個菜!

第五道菜,麻辣鮑魚掌翼煲。 鮑魚雖然吾大,但係厨師整到好彈牙,好入味,但又吾會硬邦邦。成個菜好惹味,開胃。一打開個蓋,連隔離台都問我地呢味叫咩,話都要叫一煲。所以,真係群衆的眼睛是雪亮的。香味傳到隔離台都有。
第五道菜,生炒辣味糯米飯。我老公一向嘴刁,食開好野。但呢個臘味飯完全係超水平,我地完全估吾到呢度可以整到粒粒均匀,臘味係可以煮到呢個精髓出黎。我平時好少食飯或臘味,但我地兩個清曬成煲。
最後,兩個甜品,紅袍荔枝和黑糖蜂蜜糕。造型超級精緻可愛。紅袍荔枝好特別,有奶黃和荔枝肉組成的内陷,外面再包住酥炸的糯米粉,味道特別,絕對要試試! 黑糖蜂蜜糕,個蜜蜂仔太可愛啦,小朋友一定超喜愛。

總結,呢間餐廳絕對係長沙灣最好的餐廳,沒有之一。我幾乎可以肯定,我地屋企將會試曬所有菜式!因爲基本上沒有一個菜係吾好食!

我地兩個人食甘多,都係1000有找,仲想點?
雞湯鮮班球浸柚皮
麻辣鮑魚掌翼煲