2022-07-23
我:老公今晚食咩呀?老公:我想鋸扒。我:但我想食小菜喎⋯⋯每當出現呢個情況嘅時候,我就會提議去金記冰室開飯,事關金記中餐西餐兼備,咁就唔使爭啦!入座後,已經有QR code嘅紙仔係枱面,掃一掃就可以落單。鹹蛋蓮藕蒸肉餅山配白飯鹹蛋黃好香,口感唔會粉,咀嚼肉餅時,吃到一粒一粒爽口嘅蓮藕,肉餅唔會死實,肉有彈性,碟中蒸過的蛋白加少許豉油,又可以送白飯啦,好味。椰汁涼粉冰奶味較濃,如果多番少少涼粉,少返少少奶,味道可能會好啲。粟米魚柳魚柳係脆嘅,唔會腍,粟米芡汁份量都剛好。清炒時蔬有魚、有肉,點可以冇菜呢?鐵板美式雜扒見到呢個真開心,有豬扒肉質嫩滑、雞扒大件肥美、牛扒肉汁豐富;腸仔煙肉都煎得不錯。還有蕃茄、粟米和洋蔥做配菜,鮮甜爽口。餐湯可以揀中湯或西湯,老公揀左中湯,貪佢夠滋潤。滿足肚皮的同時又滿足了兩個人的願望。
老公:我想鋸扒。
我:但我想食小菜喎⋯⋯ 每當出現呢個情況嘅時候,我就會提議去金記冰室開飯,事關金記中餐西餐兼備,咁就唔使爭啦!
入座後,已經有QR code嘅紙仔係枱面,掃一掃就可以落單。 鹹蛋蓮藕蒸肉餅山配白飯
鹹蛋黃好香,口感唔會粉,咀嚼肉餅時,吃到一粒一粒爽口嘅蓮藕,肉餅唔會死實,肉有彈性,碟中蒸過的蛋白加少許豉油,又可以送白飯啦,好味。 椰汁涼粉冰
奶味較濃,如果多番少少涼粉,少返少少奶,味道可能會好啲。 粟米魚柳
魚柳係脆嘅,唔會腍,粟米芡汁份量都剛好。 清炒時蔬
有魚、有肉,點可以冇菜呢? 鐵板美式雜扒
見到呢個真開心,有豬扒肉質嫩滑、雞扒大件肥美、牛扒肉汁豐富;腸仔煙肉都煎得不錯。還有蕃茄、粟米和洋蔥做配菜,鮮甜爽口。 餐湯可以揀中湯或西湯,老公揀左中湯,貪佢夠滋潤。
滿足肚皮的同時又滿足了兩個人的願望。