2017-12-23 414 views
中西fusion向來系香港都幾受歡迎,菜式既有中式嘅傳統味道之餘,又能夠有西式嘅風格,真係幾特別幾吸引。最近灣仔就新開左一間中式fusion既餐廳,位置唔算超近市中心,但係如果知道灣仔嘅地理位置嘅人會清楚,合和中心附近直去有幾條街都係好短嘅街,汕頭街就係其中一條,開系嗰個位可能冇乜人留意到,但絕對係值得去試。由於去嗰陣已經係夜晚,以灣仔係商業區來講,夜晚的確比較少人喺返呢佢食晚餐,所以冇乜人都唔出奇。佢嘅設計係幾特別,算係開放式餐廳,因為好多餐廳都有門,但呢間就冇,一眼望晒咁樣,門口更設有幾個座位同埋bar枱,可以俾人有休閑嘅時間放鬆一下。個牛頭真係令我覺得好詭異🤣🤣係咪外國興嘅嘢?btw餐廳除咗高嘅櫈之外,亦有卡位可以坐,所以吾洗驚冇得挨。餐牌就吾多,正式擺枱既餐牌亦只有一個,如果想睇既倒是睇掛牆既menu較好。呢家好多餐廳都會有掛牆式既menu,有優點亦有缺點,優點就系令餐廳更有風格,但缺點就系客人會比較難睇啲字。作為薯仔控既我,又點可以放過呢度都幾出名嘅「連儂薯條」?本人冇諗過薯條都可以咁好食你又點會估到薯條系可以同章魚燒既汁咁夾,仲要上面真系有平時我地食章魚燒既木魚!見到啲木魚

你又點會估到薯條系可以同章魚燒既汁咁夾,仲要上面真系有平時我地食章魚燒既木魚!見到啲木魚郁下郁下好治癒haha,仲有63度既溫泉蛋,全部材料撈埋一齊真心prefect池

連儂薯條

呢間fusion餐廳中西合璧,仲有臘腸 Mac & Cheese同埋牛腩治,我真系有興趣去試埋呢兩樣。
連儂薯條