2022-05-16 1279 views
十年無來過三聖食海鮮了,印象中多人、海鮮貴,味道都忘記了. 這次朋友臨時話想食海鮮,提議三聖,試下無妨😃在海鮮檔買了以下海鮮,檔主會問幾人份量,然後幫我地秤,以下4人份量,有些無寫價錢,我地都無問,任佢秤:澳洲龍蝦兩隻($268/斤)鑽石蚌(檔主推介,說不是經常有)一札聖子大連鮑魚$100/5隻極大瀨尿蝦4隻元貝4隻奄仔蟹兩隻($90/隻)———total $1840——在泰海鮮加工,出品如下:蒜蓉蒸龍蝦👇👇 肉稍微淋咗小小,係肉質的問題油鹽水鑽石蚌👇👇 加咗胡椒粒,帶出鮮味,第一次食有驚喜😋豉椒炒聖子👇👇爽口惹味😋一致高評價👍薑蔥鮑魚👇👇爽口彈牙入味👍泰式冬蔭功瀨尿蝦👇👇 選取檔口最大隻的一款,見網上評價這種做法好食,於是一試,其實冬陰功味就沒有,不過調味得尚算唔錯,大隻肉厚但很嫩😋蒜蓉粉絲蒸元貝👇👇 元貝大隻新鮮,配粉絲蒜蓉係不二之選,火候剛剛好😋鹽焗奄仔蟹👇👇 蟹比較細隻,只有一隻有膏,不過尚算鮮味😆大家都捧著個肚滿足而歸,好久沒有咁食得咁盡興開懷,這家的廚師功力很好,在客人滿座的情況下保持很好的水準,及上菜速度非常配合,計算了一下,扣除其他餸及酒水,7款海鮮的加工費大概$70

澳洲龍蝦兩隻($268/斤)
鑽石蚌(檔主推介,說不是經常有)
一札聖子
大連鮑魚$100/5隻
極大瀨尿蝦4隻
元貝4隻
奄仔蟹兩隻($90/隻)
———total $1840——

在泰海鮮加工,出品如下:
蒜蓉蒸龍蝦👇👇 肉稍微淋咗小小,係肉質的問題

油鹽水鑽石蚌👇👇 加咗胡椒粒,帶出鮮味,第一次食有驚喜😋

豉椒炒聖子👇👇爽口惹味😋一致高評價👍

薑蔥鮑魚👇👇爽口彈牙入味👍

鹽焗奄仔蟹👇👇 蟹比較細隻,只有一隻有膏,不過尚算鮮味😆

大家都捧著個肚滿足而歸,好久沒有咁食得咁盡興開懷,這家的廚師功力很好,在客人滿座的情況下保持很好的水準,及上菜速度非常配合,計算了一下,扣除其他餸及酒水,7款海鮮的加工費大概$700,這樣一頓飯下來每人$760左右,貴唔貴見仁見智,滿足開心就好😀

2022-05-14
Type of Meal