2018-11-11
臭臭鍋最近咁 hit,但一路都仲未有機會食,呢日一於約埋個friend去食下。我哋揀咗位於旺角豉油街嘅“湯.米”,餐廳嘅裝修簡潔明亮,坐得舒服。一睇餐牌,款款鍋都有十幾二十種配料,用料豐富,睇見都食指大動😍招牌臭臭鍋 ($108) - 牛肉片等各種食材都好新鮮,入面嘅臭豆腐口感嫩滑,臭豆腐味濃;湯底香辣得嚟帶有臭豆腐的香味,喜歡食臭豆腐嘅絕對值得一試。😋藥膳豚肉鍋 ($108) - 上一枱已經聞到好香藥材味,豚肉片肉質鮮美,湯底有藥膳味得嚟十分鮮甜,再加上其他材料,既豐富又鮮味好食。麻辣臭豆腐 ($38) - 麻辣味恰到好處,臭豆腐味夠濃,水準之作!滿杯紅柚子 ($35) - 杯入面充滿紅柚子蓉,真材實料,營養健康。滿杯百香果 ($35) - 清新嘅茶香入面係粒粒百香果,解渴好味。