2017-03-01 360 views
今日約咗一大班朋友食晚飯,但5點多我已經去到佐敦,好彩另一個好友都早咗出黎,想行街又冇咩地方想去,佢就話不如搵個地方坐低傾下計,上網搵到呢間食串燒,一於去試下。離遠已經見到大大個招牌,好易搵,6點鐘已經有幾枱客人,坐位都算舒適,傾計好選擇。由於我同好友都有對蚝情有獨鍾,見佢必食推介都係蚝,於是叫咗個蚝湯同蚝鍋。先黎個蚝湯,天氣凍凍地,黎個熱辣辣嘅湯暖下胃,蚝味十足,加咗少少黑椒,一啲都唔腥,隻蚝仲好大隻,肥美,正呀!飲完個湯,暖完胃就更加肚餓,再黎牛脷串燒,燒得剛剛好,牛脷好林,易咬,而且質感好軟綿綿咁,好好食呀!豬心片串燒,平時好少會食,佢又唔完全似腎咁爽口,但係呢又唔係豬肉咁林喎,係介乎兩者之間,有少少爽爽地口,好特別,而且味道一流,亦燒得好好,唔會燒燶晒。燒白鱔,白鱔一向都好香魚油味,加上燒,真係冇得彈,而且佢地用嘅白鱔好新鮮,好肥味,燒完入口啲魚油出晒黎,正!再黎緊係燒蚝啦,愛蚝之人必食,海鹽燒蚝,原汁原味,佢地嘅蚝真係唔講得笑,隻隻都好肥好鮮甜,我地連個殼啲蚝汁都飲埋,新鮮嘅蚝係一啲腥味都唔會有!另外叫咗雜菇包,有3,4款唔同嘅菇,勁多蒜蓉,所以好香,如果加返多少少牛油就仲

蚝湯
牛脷
白鱔
另外叫咗雜菇包,有3,4款唔同嘅菇,勁多蒜蓉,所以好香,如果加返多少少牛油就仲正!
好友話食蚝食唔夠,於是又叫多個雪山豚骨廣島蚝鍋,個湯底好香海鮮味,有少少菇,豆腐,有幾隻肥嘟嘟嘅蚝,滿足下好友對蚝嘅熱愛。
最後仲加多個芝士焗蟹肉多士,用法包做底,脆口,而且加埋少少肉醬同蟹肉,唔會漏,食多幾件都仲得呀!
總結: 傾計吹水好地方,走嘅時候都已經坐滿咗9成,個個都係食串燒飲啤酒,下次早收工又多一個Happy hour好地方。

另外,原來佢地對面有間生蚝專門店,不過今次我地未試,見佢地個生蚝menu有幾十款,價錢都好抵,下次一定要再黎試下生蚝!
2017-02-27