2012-11-20 3947 views
今天係Happy Friday, 有幸得到客戶的邀請, 中午全公司一起到世貿中心的世貿中心會品嚐大閘蟹。12點多到達會場, 環境真的不錯, 玻璃外都能盡覽海景。而且枱和枱相隔的位置也很闊, 坐得十分舒適。侍應們都十分友善~傾下偈, 影下相~等到1點多終於準備開始食大閘蟹!! 說真的, 小妹真係第一次食大閘蟹, 本身想食其他小菜便好了, 但在同事們的極力推篤下, 便決定便豁了出去!!客戶亦教授我們如何快速地拆蟹! 睇到哇哇聲, 對於小妹來說, 原來拆蟹都有咁多學問, 真係獲益良多!客戶所提供的大閘蟹介乎在5.5-6兩之間, 而且蟹腳側的毛是金啡色的! 所以算是一隻靚蟹。打開後看到金黃色的蟹膏, 首次品嚐後, 感覺十分鮮甜美味!! 意想不到連蟹腳的肉也這麼鮮甜! 大家都食到很雀躍!! 哈哈, 難為了正在懷孕的同事, 不能一同分享這美味的食物。不過由於大閘蟹屬於高膽固醇的食物, 還是食一隻夠了!! 品嚐完這次大閘蟹後, 小妹回想起便津津有味!食完大閘蟹用檸檬水洗洗手後就要飲返杯花雕酒或薑茶驅寒, 不過小妹兩種都覺好難頂, 兩隻都"咪咪"一口便算了!之後便陸續上菜, 先黎咕嚕肉, 食落外皮炸得
擺陣開餐
舒適的環境
海景
為牠豁出去「大閘蟹」
之後便陸續上菜, 先黎咕嚕肉, 食落外皮炸得香口可口, 啖啖肉, 配埋甜酸醬, 真係好好味!!
上湯芥蘭 & 洋蔥炒牛柳
上湯芥蘭, d菜好新鮮, 條條都食到"索索"聲, 以上湯烹調, 特別鮮味。
洋蔥炒牛柳, 此菜較遜色, 不過牛柳勝在唔多筋, 食落唔會太韌, 唔會食到牙骹軟。
脆皮豉油雞
脆皮豉油雞, 雞皮部份皮薄, 能吃到雞皮位置脆脆的, 脂肪也是很薄的一層, 而且肉質細嫩, 不錯吃!
鮮蝦雲吞麵
每人一碗鮮蝦雲吞麵, 鮮蝦雲吞大大粒, 就黎滿瀉呢。雲吞麵麵條彈牙, 重點是鹼水味不重。
而鮮蝦雲吞內裡亦有大大隻的鮮蝦, 爽口彈牙, 好吃。

飯後當然又係甜品時間, 桂花糕、合桃酥和鮮果盤。
合桃酥
桂花糕, 晶瑩剔透, 淡淡的桂花香食落很清新, 口感不會太硬實!
桂花糕
合桃酥, 本身還以為會是微熱的所以有點失望 (因為通常飲宴的都是暖的)。但吃落原來也不錯, 十分鬆脆和有合桃香。
鮮果盤
鮮果盤, 食件生果清清飽滯感, 這餐中午足足吃了4小時, 但是十分滿足呢!

Type of Meal
Lunch
擺陣開餐
舒適的環境
海景
為牠豁出去「大閘蟹」
脆皮豉油雞
鮮蝦雲吞麵