🌟餐廳:悅廬精致江西菜📍地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 22:00📱電話:35902953識我嘅朋友仔都知道我一向好喜歡食中菜,尤其係傳統地道嘅菜式!朋友仔今日特登帶我嚟呢一間「悅廬精致江西菜」,主打一系列江西地道傳統菜餚,食材及配料由江西直送,再由江西藉師傅炮製,想一嚐傳統滋味既江西菜,即刻過嚟試試啦!———————————————————🔹蒸黑豬肉香腸先黎一款江西傳統農家小吃!呢款蒸黑豬肉香腸用上黑土豬肉,新鮮層宰後再以鹽及酒醃制曬乾,咸咸香香得黎,豬肉味又夠濃厚~蒸制後,滲出豬油脂,香氣四溢,入口即化,咸香十足,超推介!🔹干燒小黃魚呢款干燒小黃魚色香味俱全!小黃魚新鮮由香港仔海鮮市場直送,魚既鮮味突出,肉質夠哂嫩滑,先蒸至金黃色後,加入江西地道辣椒、香料鋪上面,微微辣搭配滑順咸香既魚味,成個組合無得彈!🔹藕帶炒牛肉細嫩爽脆既蓮藕帶喺香港唔多地方可以品嚐到!黎呢度就食到啦!蓮藕帶由內地直送,多汁爽脆而且營養十足,加入青辣椒及牛肉爆炒,夠哂惹味,口感寧舍豐富!🔹 悅廬小炒肉江西招牌菜式!餐廳特意採用江西地道餘
🌟餐廳:悅廬精致江西菜
📍地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓
💰價位:~$100 - $200
⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 22:00
📱電話:35902953

———————————————————
🔹蒸黑豬肉香腸
先黎一款江西傳統農家小吃!

🔹干燒小黃魚
呢款干燒小黃魚色香味俱全!

🔹藕帶炒牛肉
細嫩爽脆既蓮藕帶喺香港唔多地方可以品嚐到!黎呢度就食到啦!

🔹 悅廬小炒肉
江西招牌菜式!
餐廳特意採用江西地道餘干辣椒,辛香味十足,加入嫩滑土豬肉爆炒,鑊氣一流!而且青辣椒入口多汁香辣,食得夠哂過癮;土豬肉片油香十足,豬味香濃,夠哂惹味!

🔹青椒扁豆
大大塊既扁豆亦係江西地道食材之一!
扁豆大大片,脆口又多汁,簡單加入青辣椒快炒,已經夠哂香噴噴,令人一試難忘!

🔹南昌牛肉炒米粉
呢款南昌牛肉炒米粉,選用粗身滑順既麵線,寧舍細幼彈牙!材料加入牛肉、蔥絲及蘿蔔絲等材料炒制,係江西地道主食,食落口感豐富,風味十足!

🔹 南昌白糖糕
白糖糕亦係來自江西傳統民間甜品,入口清甜,唔會太過甜膩~有別於坊間既蒸制煮法,呢度既白糖糕再經油炸,令外層更加香脆,內裏保持煙韌粉糯,而且毫無油膩感,為咁豐富既一頓江西菜劃上完美句號!

👅整體小總結
特別一讚餐廳既裝修陳設及餐具,牆身掛滿地道江西城裏大街小巷掛畫,猶如置身其中;各款餐具更特意由盛產陶瓷既江西景德鎮引入,每款餐具人手繪製,相當精緻,滿滿江西風情!
食物方面,主打多款江西地道菜式,食材更從江西直送到港,令客人能品嚐原汁原味江西風味小菜,別有一番風味,超推介大家黎捧場!
2024-06-11