2020-06-04
終於有機會同朋友嚟試吓鼎鼎大名嘅 dear.coffee.bakery 啦~呢度嘅麵包每個星期都唔同款式,大家可以喺佢嘅Instagram睇吓當日嘅款式啱唔啱食先再去👅小店空間非常之有限,只有3-4張枱,閑日嘅朝早11點嚟到都等左一個鐘頭先有位🥺不過個人覺得好睇彩數,純粹咁啱我去去到時候所有枱都係啱啱入坐!不過出邊都有啲櫈仔可以邊坐邊等~.finally got a chance to try this really famous dear.coffee.bakery 😋 the breads here changes every week so make sure you double check on ig before going 😆 not a very big shop so expect a bit of a wait! overall, loved the unique selection of breads they have 🍞 definitely coming back to try the other ones!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.3/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.3/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10
🌟麵包定價雖然有啲貴,但真心我試嘅口味都非常之出色,絕對係我會想再encore嘅小店!
坐位有限,要預時間排隊。
《黑糖蜜麻糬軟包》$30🌟8.5/10🌟
上枱嘅時候已經聞到好香好香嘅黑糖蜜味道,食落感覺上健康啲~麻糬嘅份量好多,店員幫我哋翻熱後,暖暖地,口感軟糯,出色!
《貝果》
打包咗兩個bagel番屋企慢慢享受🤪用焗爐160度左右翻熱大概八分鐘。雖然兩個bagel都偏細,少貴,但我食完第一啖,我終於明點解可以咁搶手喇!!好鐘意佢嘅質感,夠dense夠咬口~兩個餡料都好多,如果少番啲有多啲包咬就更加正喇🤪
《焙茶黃豆粉麻糬貝果》$40🌟8/10🌟
麻糬份量好多好多,啱晒我呢啲mochi lovers✨
略嫌焙茶味唔夠重,成個包嘅主要味道都係來自無咩味嘅麻糬🙈
《芒果乳酪抹茶貝果》$45🌟8.5/10🌟
芒果味好香好重,但同時亦都會食到少少乳酪嘅酸味,酸酸甜甜嘅味道 超級開胃!味道同抹茶bagel幾夾,而且抹茶嘅回甘真係好正!相比起焙茶,呢個較出色!
《𝐒𝐜𝐫𝐚𝐦𝐛𝐥𝐞 𝐄𝐠𝐠 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭》$38🌟7.8/10🌟
雖然滑蛋炒得又香又滑好似好基本,但佢呢度嘅都算係高水準!多士外皮烘得啱啱好,我哋影咗一陣相都仲夠脆,裏便嘅麵包亦都夠軟熟。整體來講係將啲好簡單嘅食物整得好好食!
𝐃𝐞𝐚𝐫 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐫𝐲 @dear.coffee.bakery
📍#BELLYwongs_taiwai #BELLYwongs_shatin
#BELLYwongs_breads #BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_western