2013-09-02 2717 views
經過生病了一星期, 加上星期6日病住去澳門後, 又一個訓到3pm的星期六...非常肚餓的時候又是吃任食的好時機XD突然想起跟飯伴非常少吃韓燒...於是找找看, 見到在太子新開了一間新高麗苑, 晚上2小時任食韓燒都只是大約$150一位, 便起行去試試看。到達的時候已經有很多人了, 幸好只是等了一會兒就有位。2人去吃韓燒的好處是...可以坐4人梳化....(因為佔了一個爐)哈哈!先說說前菜, 因為之前在灣仔工作而在分店吃到它的午餐, 已經很喜歡吃它的好幾款前菜了, 今次吃韓燒有無限量供應, 真的超開心! 好說說一些重點:1. 薯仔 - 其中一個喜愛的, 薯仔炆得好夠"林", 加上吸收哂D醬汁既甜味, 值得推介!2. 魚仔 - 好像那些伴酒的小吃, 有點兒甜甜的又有點兒香口, 都是我喜愛的之一。3. 大豆芽菜 - 我欣賞它會把芽菜中的頭頭尾尾都除去了, 因為我自己只愛吃中間的部份...4. 豆卜 - 不過不失, 因為我覺得浸湯的豆卜比較好吃, 哈哈!5. 酸青瓜 - 酸青瓜是切成比較小條狀的, 醃得的酸味非常適中, 用作吃得太多油和肉類的時候中和一下味道, refresh一下, 是不可缺少的

非常肚餓的時候又是吃任食的好時機XD

到達的時候已經有很多人了, 幸好只是等了一會兒就有位。

5. 酸青瓜 - 酸青瓜是切成比較小條狀的, 醃得的酸味非常適中, 用作吃得太多油和肉類的時候中和一下味道, refresh一下, 是不可缺少的前菜呢!
6. 白菜 - 又是另一清新之選, 由於韓燒90%的時間都在吃肉, 所以這道前菜對我們來說是今晚晚餐的菜類, 拿了很多呢!
前菜s
說完前菜, 說一下韓燒的食品:
1. 大部份紅肉類醃得好入味, 要讚豬頸肉很軟淋淋很香, 牛扒可能因為面積太大, 所以醃唔到好入味, 反而細細件既牛肉就比較惹味喇! 另外, 燒雞翼都唔錯!
2. 菜類, 我地就只係試左翠玉瓜, 雖然只係唯一一樣燒既菜類, 但係就非常好食同好Juicy! 我地2個都食症唔少呢....!

3. 冬菇 - 只要唔好燒到佢乾哂水鄒哂皮就會好好食! D冬菇既SIZE都算中等, 唔會太細隻。

4. 燒蝦 - 其實都唔錯, 食落都有鮮味, 不過要自己剝殼就比較麻煩喇~ 所以都只係食左2次咋...
5. 另外還有魚生, 壽司甜品/糖水, 前2者我地今次都沒有吃, 因為比較想只吃韓燒吧...至於甜品/糖水, 有一杯杯的啫哩 (還有一大罐花奶任倒...*0*)、一大盤的涼粉木瓜雪耳糖水等等...我自己就吃了啫哩 (很Standard, 不過不失) 和木瓜雪耳糖水 (有點兒太甜)。

整體來說都是一頓很滿意的韓燒! 有機會都會再幫襯~
2013-08-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
前菜s