2018-12-02 1150 views
自從沒有在中上環區工作後, 已經冇咩機會試到上環既舊式小店喇, 因為它們都比較收得早或沒有晚市.今日難得到上環見客, 而舊同事又可以安排到 early lunch 陪我食個午飯, 咁我就走左去食久違了的 "金牌豬扒飯" - 科記.因為12 點前已經到了科記, 所以唔洗花時間等位. 如果唔係一般都要等 20至30分鐘先可以入坐.今日同舊同事點了一個金牌豬扒飯和一件奶醬厚多士, 而一向飲開凍檸茶既我, 黎到 li 類型既舊式小店就忍唔住改飲凍奶茶, 試下佢個茶底. 老實講, 我覺得佢既金牌豬扒飯已不如以往, 味道不是差, 但沒有以前那麼好, 而且分量比以前少了.  而奶醬厚多士就不是我喜歡的, 因它的奶醬比例不太平均, 花生醬是足夠的, 但煉奶太少了 (純粹個人喜好)凍奶茶亦不如以往, 未見特色, 如果比我再選擇, 我會簡番凍檸茶, 哈哈哈...總結係唔洗排隊的話, 可以不防一試. 但如果要排隊, 就算喇...

凍檸茶少冰
凍奶茶少各甜