2021-08-02 104 views
素年 一直都好想試 但每次去到深水埗太子呢啲地方都總會試左其他野剛好 荃灣有 終於可以試到喇!••今日我地試左牛油果意粉同日式咖喱吉列豬扒意大利飯近年香港興起左素食 自自然然出現左好多不可能肉同新豬肉好老實 老麥早餐既新豬肉 真係令我對新豬肉有保留••但係 呢個用新豬肉做既日式吉列豬扒真係相當唔錯 唔膩 但香口 味道都相當有水準 唔會一咬就爛••另一個重點 大部分既同日式咖喱吉列豬扒飯都會係咖喱醬加白飯加塊吉豬 但呢到係將咖喱醬同飯撈埋 再轉埋個飯做相當吸醬既意大利飯 令到答答飯都一定食到咖喱味 唔會食完塊吉豬就無哂意思 又會見太多醬好似湯咁但好少飯既問題!(而我留意到素年好幾次轉menu都無轉走佢 我相信係大熱🤣)至於牛油果意粉 當我見到餐牌有咁既意粉 我二話不說就揀左佢我都叫牛油果愛好者 平時去親啲cafe見到有Avocado Toast都會揀佢但我真係好少見有牛油果意粉!••食落 比我感覺佢係用牛油果醬去炒既意粉咁我就未去到食家水平啦 講唔出佢會唔會連意粉都係用牛油果既材料做但都真係唔錯 好濃味 但我知有人會覺得牛油果有草青/腥味 如果對牛油果有咁既感覺所以諗住搵樣熟左好似無咁濃
剛好 荃灣有 終於可以試到喇!

今日我地試左牛油果意粉同日式咖喱吉列豬扒意大利飯
Katsu Curry Risotto

近年香港興起左素食 自自然然出現左好多不可能肉同新豬肉
好老實 老麥早餐既新豬肉 真係令我對新豬肉有保留

但係 呢個用新豬肉做既日式吉列豬扒真係相當唔錯
唔膩 但香口 味道都相當有水準 唔會一咬就爛

Avocado Spaghetti

至於牛油果意粉 當我見到餐牌有咁既意粉 我二話不說就揀左佢
但我真係好少見有牛油果意粉!

食落 比我感覺佢係用牛油果醬去炒既意粉
但都真係唔錯 好濃味 但我知有人會覺得牛油果有草青/腥味
如果對牛油果有咁既感覺所以諗住搵樣熟左好似無咁濃味黎試 就真係千萬唔好喇!
因為佢都真係濃牛油果味 愛好者可以一試
2021-08-01