2009-08-19
五十二個月啦,想搵一間人唔多而座位舒適既餐廳食晚飯,冇乜人行既 element 商場就最啱啦,一諗起 element 就自然諗起野姜既手打烏冬 話說佢地既烏冬係日本打好,每十日就運來香港一次。$62 一個烏冬係貴左 D,但質素高補番啦。喺 openrice 食家們對這間餐廳好壞參半,我想......每一間食肆都有佢既 "必食" 同 "必嘔" 菜式 野姜既定位係西日 fusion 所以我避免叫傳統日式食品。因為魚生,天婦羅等日式食品看似簡單但要做得好就好好好難 (道理同廣東雲吞麵一樣呢) 明太子海鮮炒烏冬menu 寫既係明太子海鮮撈烏冬,但食過撈烏冬一次怕怕了。暖暖既烏冬撈入 oliver oil 再加明太子再加凍既海鮮,烏冬既口感同佢既溫度一樣咁噯味 改為炒就好好多,熱騰騰又軟滑滑。煙靱度好似細個食既蛇仔糖,咬住佢要拉先斷 烏冬淡淡既小麥味加上明太子既咸味,自己再加些少 tabasco 就 good 晒 夏威夷薄餅薄餅係酥皮餅底,有少少似 意粉屋 之前推出那個酥皮薄餅系列。當然同正宗既意大利餅底唔同,但酥皮有佢獨有既輕盈同酥脆。以沙律汁代替芝士,對唔愛好芝士既人係一絶 胡
明太子海鮮炒烏冬
夏威夷薄餅
胡麻豆腐沙律
豆腐沙律,first impression 只會諗起......無味 但佢既胡麻汁唔錯,汁清爽帶微酸,把豆腐同菜既原味引咗出來而唔會搶晒 D 味。好多時食沙律 D 汁又濃又黏,似食汁多過似食沙律。
服務要一讚。可能成場都無乜人所以 service 好快,我話要改 menu 服務生還主動去問廚房,有少少 exceed customer expectation
又係時候諗下五十三個月食乜野啦