2020-02-08 638 views
有時放假都係想搵間可以坐得舒舒服服唔使同人迫, 又唔使限時的餐廳食野, 又唔想咁貴, 係九龍區真係唔易搵, 鬧市就冇咩可能架喇, 但係圓方都有唔少餐廳符合呢個要求!3樓平台有幾間餐廳唔算貴, 環境都唔錯, 其中一間就係McSorley's Brewhouse & Grill, 舊年已經幫襯過愉景灣分店,  但我覺得有兩層的圓方分店環境更加好, 座位亦夠闊落, 當時純粹為左睇Rugby 無食正餐, 今次就想好好地食餐飯!黎到唔一定要飲酒, 我見到餐牌有d mocktail 幾吸引, 所以叫左杯 Strawberry  & Passion Fruit, 無酒精, 酸酸甜甜咁好開胃, 甜度適中唔會好假, 仲有少少果肉!揀左個干邑白蘭地龍蝦湯配酵母包,  個湯比想像中稀身, 但味道足, 亦有龍蝦料, 飲落都幾鮮味!前菜考慮左好耐, 本身想食buffalo wings 但好似有d普通, 最後揀左個煙三文魚及羊奶芝士配酵母包,  細細件但都好足料, 每件仔都有2片煙三文魚, 而個芝士係超級濃!  但係兩者配搭又幾夾, 如果配酒飲應該係perfect match。呢個 自家製香煎蟹餅(配甜椒汁及燒粟

呢個 自家製香煎蟹餅(配甜椒汁及燒粟米莎莎) 好似好特別!
睇落好似好足料咁, 外面炸得好香口, 入面就係豐富的蟹肉!

個千島醬只係錦上添花, 反而個燒粟米莎莎係神來之筆, 減低油膩感之餘食落仲健康d,
雖然得兩件但其實一人一大件都覺得有d多, 建議3-4人share一碟。

主菜又係諗左好耐食牛、羊定豬, 結果menu上面呢個 美國重量級戰斧豚肉扒 (配香脆薯條或香滑薯蓉,松露牛油及他力干賓尼士汁) 好似幾特別, 反正平時見開斧頭扒多數係牛, 豚肉真係比較少見, 所以又即管試下!
份量都真係好足, 尤其係個香滑薯蓉好大兜, 食落好滑好綿但又唔會好重牛油味, 多到兩個人都食唔晒呀~

個扒就有少少失望, 雖然又厚又大件, 但係口感雖爽口但較硬及鞋, 味道亦淡, 只係靠大量燒汁去令到個扒食落好濃味,
不過個bbq sauce 調味唔錯, 沾薯蓉又有另一番滋味。

無論食咩菜式都要叫碟菜!
本身考慮過食沙律, 不過見到叫一份主菜可以加一份配菜, 所以揀左呢款巴馬臣芝士焗椰菜花。
本身以為會好膩啦, 點知有驚喜喎!
芝士偏淡唔會搶晒d味, 食落完全唔滯, 作為配菜一流, 不過如果可以再熱少少就更好喇!

埋單兩個人一千蚊有找, 今次黎到咁啱隔離有幾枱客都係一班朋友帶埋小朋友咁, 有d 嘈,
如果可以靜返少少就更加舒服喇!
2020-01-19
  • 巴馬臣芝士焗椰菜花