2021-09-28
呢期九龍城真係開咗唔少特式cafe. 呢間在近宋皇台地鐵站南角道出口的古道輕食cafe開了一陣間(前波鞋鋪)。分時段,有online booking。一星期只開五日,可能係星期三、四休息,得五張枱,包括三張二人枱及兩張四人枱!超有空間感!入口道門,要輕輕轉一轉個門鎖才推開,前鋪係日本古道物,也有些新貨,包括茶葉,如果想尋寶,職員有時間的話會為你詳細介紹。後鋪是輕食cafe, 播放着輕音樂,食物飲品種類不多,好適合同朋友竊竊細語、純hea-ing, 沉澱一下,因為太聲啲都好awkward!我倆訂了6:15,叫了一份自家製紅豆厚切吐司$60、麵包定食$70、焙煎濃香蜂蜜麥茶$50、焙茶黑芝麻飲$60(冰)。擺設好優雅,黑芝麻飲凍得嚟無冰的,不太甜,好香芝蔴味,好似稀啲嘅芝麻糊。麥茶沒有太多蜂蜜的甜味。麵包定食係三小片酸種麵包及一個羽衣甘藍麵包,附自製腰果醬及牛油。紅豆吐司,多士香脆,紅豆不算太甜。只收現金,沒有加一。我問老闆,維到皮嗎?😅 都係好有heart 的四位年輕人開的!為了提供一個舒適飲嘢嘅地方,同埋推廣古道物,有時間的話,老闆好樂意同你分享有趣的古道物品!有趣的小店,值得支持!👍
我問老闆,維到皮嗎?😅 都係好有heart 的四位年輕人開的!為了提供一個舒適飲嘢嘅地方,同埋推廣古道物,有時間的話,老闆好樂意同你分享有趣的古道物品!有趣的小店,值得支持!👍🏻💕
麵包定食
麵包定食附飲品