2024-08-24
一到星期五就梗係同同事出去食吓午餐啦,唔通仲留喺寫字樓食咩。呢間係零碳天地嘅餐廳,搭巴士細嘅經過見佢裝修唔錯,終於有機會食啦。我哋兩個人分別叫咗兩個主菜,一個包糖兩杯抵飲試吓。我就叫咗個松露蘑菇忌廉意粉,因為我本身幾鍾意黑松露嘅味道。個松露意粉屬於素食配蘑菇,啲意粉唔會太遠唔會太晏,味道配埋松露汁好吃。我朋友就叫咗個蒜香辣蝦意粉。呢個係新菜式,我朋友話個辣蝦意粉係有啲辣,不過辣得幾過癮,蝦都好爽口,佢叫我下次都要試吓。我哋仲叫咗個照燒焦糖洋蔥牛肉包share食,啲牛肉味道大少少甜,因為加咗焦糖及洋蔥,我覺得咁樣更會帶出牛肉的味道。我哋大家都叫咗杯特飲,我就叫咗佢哋嘅招牌嘢飲Green Tangerine Americano杯嘢飲苦中帶酸,酸中帶甜,味道好特別好香口好消暑。我朋友就嗌咗個薄荷朱古力咖啡,佢話杯嘢份量好足,薄荷亦都好香,佢成杯飲晒一滴都冇剩。另外都值得講吓佢周圍嘅環境,周圍係好多綠色盆栽及綠色植物,感覺非常青綠,好似去咗郊外地方咁,感覺唔錯。我期待下一次再嚟試吓佢唔同嘅食物同特飲。