2014-10-06 1258 views
今日搭車到Megabox食晚飯兼行街!去到黃昏6點幾!餐廳都未開始有人潮!唔使等位!餐廳對住蹓冰場!好光猛開揚!可惜對住蹓冰場嘅位置已經滿了!我被安排坐近盡頭一個凹位,凹位只可放一張四人枱,自成一角!不過附近嘅枱都好近!叫了:紅燒牛肉+鹵水雞翼湯麵--紅燒牛肉兩件!炆得入味,唔嚡!雞翼反而有點失望,雖然炆到骨肉分離,但肉質較嚡!湯底夠濃,麵條粗幼不一,不過較粉!鹽酥拼盤(雞件、豆腐、花枝丸)--參考相片係一隻碟分三小堆放!但上菜就一大堆散晒撈亂晒!食物即炸,外脆內軟,外面椒鹽好惹味,點埋酸汁食會無咁乾,無咁熱氣!跟餐前菜--即係桂花糖車厘茄(唔睇單都唔知係桂花糖)因為個汁實在食唔出!個味好怪,好溢!唔係甜亦唔係酸!一陣味!我同肥髀都係食咗一粒就無食!唯一係車厘茄係新鮮嘅!(其實⋯你比新鮮車厘茄我仲好)餐飲:蜂蜜綠茶珍珠--綠茶唔會過甜,珍珠煙韌,唔會硬!(平常自己唔會叫台式飲品加珍珠,因為好多時都係偏硬)跟餐:綠豆沙,好濃,足料!綠豆煲到爛,仲有幾片海帶!唔會過甜!而且夠熱!食物其實都唔錯,但服務真係唔得!大堂都有廿幾張枱,眼見得四個店員,人手唔係好夠,所以每次都要吊起個頭,舉手一陣先

叫了:

食物其實都唔錯,但服務真係唔得!大堂都有廿幾張枱,眼見得四個店員,人手唔係好夠,所以每次都要吊起個頭,舉手一陣先有人理,我坐低叫完食物,個中年女店員回來話餐飲無爆珠,叫我要淨蜂蜜綠茶得唔得?我話咁你比珍珠或者玉露我得唔得?佢就話無玉露,咁比珍珠我(佢點解會一開始嘅唸法,就係扣去爆珠變清茶,唔係換另一樣配料比我呢?)
因為個麵好快上!我同肥髀麵都食晒,但個小食都未來,我咪舉手問落單個中年女店員(應該係佢負責我嗰區):我個E10小食未到?佢即刻話:加一個小食!「加一個?」連肥髀都即刻話唔係加!但佢已經走開咗!我要特登走到落單電腦度再重申,係叫咗未到,唔係加單,佢又話:「知道,要炸嘛!所以會耐啲!」我忍唔住串佢,話隔離兩枱遲過我到,我都見到炸物已到!如果廚房順落單次序做,都唔係炸物要耐囉!唔好順口應咗我就算喇!講句「我去跟跟」仲實際!

到碌卡埋單(亦係中年阿姐經手)之後我回到家,先望到張單內嘅食物唔係我點嘅,價錢亦唔同!但碌卡單就用我張卡過了數!即係我幫其他枱嘅客埋了單!(我知我都有責任,係無對單)我咪即刻打電話比餐廳講返件事,個經理都好理解,話今晚對了單,叫我第二日去餐廳,佢退番差價比我!

(今日我去餐廳,搵個店員講一聲,佢即刻退回三十幾蚊差價比我!亦好好禮貌講唔好意思!講真如果我住得遠都唔會為呢三十幾蚊去多次(車錢都蝕埋)不過件事唔可以怪晒餐廳!佢嘅解決態度亦好好!)

件事順利解決,但講真服務真係好亂!可能某店員要再培訓!
跟餐綠豆沙
我只係叫一個餐!最後收多一個麵錢!
2014-10-05
$60 (Dinner)