2017-12-12 5269 views
今日係灣仔做野,老婆過左黎接我收工,6點左右見食飯時間到,就係附近食埋晚飯先回家,見好耐冇食過中餐,老婆就話不如去勝記食乳豬,好耐冇食過。上到去坐低,因為我地之前都有黎食過,所以餐牌都冇點睇,立即叫左店員寫菜嗱我地分別點左勝記即燒乳豬例牌、辣子雞煲同埋菠蘿咕嚕肉3個餸。即燒乳豬:即燒乳豬熱辣辣,外皮脆卜卜,加埋一塊即蒸既中式包皮,配以甜醬,食左幾塊都唔會覺得油膩辣子雞相:服務員超貼心,可能落單時我地講錯左俾店員聽,店員以為我地要加辣,其實我地係要小辣,店員落單後回頭再確認一次是否要加辣嗎?好彩佢再三問一問我地,如果唔係真係會辣到頭都痕了辣子雞由乾蔥、椒絲、豆豉配合醬料炒成。雞件走過油,所以將雞既肉汁封左係肉入面,嫩滑多汁,伴飯十分開胃,但建議要叫bb辣,因為小辣都幾辣㗎菠蘿咕嚕肉:份量多,有青黃椒,紫洋蔥,菠蘿,色彩豐富,正式色鮮味香,未食已被賣相同甜甜酸酸既味道所吸引咬落脆卜卜,淡淡肉,酸甜適中,唯一不足的是,粉漿多左小小。

辣子雞由乾蔥、椒絲、豆豉配合醬料炒成。

咬落脆卜卜,淡淡肉,酸甜適中,唯一不足的是,粉漿多左小小。

2017-12-10
$250 (Dinner)