2018-04-14
話說我同愛人都好仲意食乳豬⋯⋯有一日突然想食,查看open rice竟然毫無提意邊度有好味乳豬(糯米豬除外)!但係我倆仲未死心,終於發現好嘢!去開電腦商場,西九龍泊完車走去之際離係街見到有條長龍排隊唔知做乜,望高d見到個招牌再上open rice睇下,無特別介紹乳豬!唔心急地買完野約左朋友就走左!第二次去,大約晚上八點鬆d,兩公婆衝住去,行入去見無乜燒味掛喺度,亞姐話今晚有工程所以早閂門!撲個空,嬲豬求其搵d野醫肚算!第三次,約七點三倒,一坐低,乳豬係指定動作,拼乜就即時諗,黑椒燒鵝聽聞係代表作,所以我叫左乳豬拼黑椒燒鵝,老公就乳豬三寶(係乜未知😆😆😆)急不及待品嚐乳豬!點知....第一啖咬落去,乳豬皮唔脆,肉同皮間肥油唔夠,有d失望!呢個moment 老公果碟都到,老公夾左佢果碟乳豬俾我試,嘩,完全兩回事,皮脆肉嫩,更不用提中間肥油,脆卜卜,大滿足!係時候試埋舊黑椒鵝,不得了...普通燒鵝食得多!黑椒堅係第一次!果塊皮黑椒味不蓋過鵝本身香味,而且越嚼越香口!立刻愛上太好味關係我顧住食無影老公個飯乳豬三寶(乳豬、叉燒、普通燒鵝
乳豬拼黑椒燒鵝
點知....