2012-06-11
星期六睇三點三既戲,但起身已經一點,拿拿臨換衫出門。兩點去到沙田,要食返D野先去睇戲,當時新城市底層既食肆幾乎間間都要等位,行到差唔多盡頭,見悅翠無人排隊,於是就決定食佢,唔駛等位就可以入去了 (有d人好似想等下午茶)。門口個姐姐用耳機同入門既同事話「兩位xx號台」,令我地以為有人帶位,但入到去根本無人理我地,又唔知邊張台打邊張台,一路行,問個侍應xx號台係邊,佢話前面近門口……其實唔係好肚餓,只係想搵野攝攝肚,而且因為趕住出九龍塘,所以我地決定叫個粉或飯share就算。悅翠既前菜、小食、小茶、湯羹、粉飯、點品選擇都十分多,最後我地只係叫左一個$92既明太子海鮮炒飯。個飯賣相都唔錯,不過食落就唔對路。事關佢個明太子,只係炒熟左既蟹子,明太子唔係有辣味既魚子咩???如果佢只係配角,問題都唔大,但作為菜名一部份,我覺得有點貨不對辨,因為我期望係有d辣味。。。。。個炒飯色水幾好,但唔夠乾身。比較好既係帶子同蝦,份量都算多,而且係略為煎過的,帶子有入口即溶既感覺。今次只係食左一樣野,感覺相當一般,不過見到佢間餐廳咁多笑臉希,望下次試多幾樣見佢真章啦。