2009-01-05
新城市, 常常給我的印象係....無咩好食, 多是大型連鎖店, 又或係價錢較貴而質素不相稱的食肆. 是日友人推介呢間人氣店, 咁都好, 試下囉! 不愧為人氣店, 閒日晚上, 也要等二十張枱, 唯有周圍逛逛先. 不用30 分鐘, 已輪到我們了. 二個人, 本來見隔鄰的龍蝦pizza 極吸引, 但若點了, 我想沒有可能再點別的, 還係放棄了. 最後點了經濟的二人餐. 包括 :磨菇忌廉湯, 有磨菇蓉, 令湯有少少咬口, ok.頭盤~沙律: ok, 不過不失. 小食~炸雞和炸蝦拼盤 : 炸蝦係雪藏貨, ok咁啦. 炸雞係黑椒味, 都幾惹味. 跟kfc 有幾分相似. 本人幾好kfc, 所以ok 啦!雙拼pizza : 呢個係最晚最好的選擇. 分別有蕃茄芝士味和辣肉腸pizza. 前者清新, 跟平時食pizza 有油膩感覺大不同. 蕃茄切得較厚, 烤焗後仍能保持水份, 正! 辣肉腸真係有辣味, 帶少少剌激, 跟剛才蕃茄正強烈的對比, 兩個都鍾意. 批底不是最crispy 那種, 但又唔覺飽飽滯滯. 剛好吧!另一主菜係烤骨意大利粉 : 那是枇杷骨吧! 跟羊的手抓骨很像. 但質感完全係兩回事. 呢個係
磨菇忌廉湯, 有磨菇蓉, 令湯有少少咬口, ok.
頭盤~沙律: ok, 不過不失.
另一主菜係烤骨意大利粉 : 那是枇杷骨吧! 跟羊的手抓骨很像. 但質感完全係兩回事. 呢個係豬的一部份, 不知是否overdone, 較乾, 有點un. 雖加了黑椒, 但只係在表面那層, 咬下去味道欠奉. 意大利飯完全不是用那種米, 口感不對辦, 又過份濕淋淋, 係最晚最失色的一味.
環境有點嘈雜, 有點像foodcourt. 雖然是夜質素平平, 但仍很想一試那龍蝦pizza, 再作定案.