2011-02-01 85 views
再次到來此處,當然少不了食招牌菜,今次更加盡量食多D之前未試過既餸,今日一行六人,都叫左十一個餸,一個湯,味道依舊好味,完全滿足。燉湯常清甜滋潤,今次的豬肺終於是白色的了,沒有上次變黑色的豬肺。頭盤四個,分別係青瓜脆腸、醬拌茄子、虎皮尖椒及普寧鹽水炸豆腐。青瓜脆腸沒有下食用色素,白雪雪,爽脆清新,墊底的青瓜更加係鮮甜無比,配上特製的醬汁,令人一試難忘。醬拌茄子就比較失色,茄子煮熟後,淋上醬汁,醬汁味道唔夠,而且是熱的,所以十分普通。虎皮尖椒帶少少辣,豉椒汁味香濃,加上煎釀魚肉內加入了辣椒,鮮味十足,是一道送酒的佳品。看似一道普通不過的炸豆腐,其實是一道豆味十足,非常滑溜的炸物,有一股濃烈的豆燶味,實在不是百福豆腐可比美的。招牌碌鵝沒有以前那麼濃味,不是是否減少了翻碌的次數,顏色也比以前畸淡,可是味道依然是好的,墊底的酸蘿蔔酸味十足,可以減少碌鵝的肥膩,食得津津有味。其實我對賽香肉不太感興趣,因為有類似醃羊肉用的孜然粉,我不好這種味道,但平心而論,都是好食的,豬手燜得夠火喉,加上砂窩的熱力,香氣一下子迫了出來。上次食過九肚魚烙同蠔烙,今次想食唔同既烙類,所以點了這個鮮蝦水瓜烙,正常黎講,

青瓜脆腸
醬拌茄子
虎皮尖椒
普寧鹽水炸豆腐
碌鵝
賽香肉
上次食過九肚魚烙同蠔烙,今次想食唔同既烙類,所以點了這個鮮蝦水瓜烙,正常黎講,一定是水瓜多過鮮蝦,可是這裡一反常態,蝦肉與水瓜是同等份量,每一口也有蝦仁,整個水瓜烙都充滿鮮味,而且脆口,非常好味。
鮮蝦水瓜烙
梅羔骨雖然好味,但略嫌梅的味道唔夠層次,深入D講,是咸味不足,梅羔骨應是先酸甜,後有咸味滲出,令人有梅味既after taste先岩,但這裡做不到這種味道。
梅羔骨
香煎金錢鱔是一味煎炸功夫到家的作品,一層薄薄的脆炸漿包著彈牙的鱔肉,配上薑蔥再炒,味道十分惹味。
香煎金錢鱔
欖菜肉碎四季豆真的不濟,太濕太油,四季豆太稔,所以不推介大家去食。
欖菜肉碎四季豆
啫啫芥蘭煲惹味十足,香氣四溢,可是今次d菜太老,食落好多渣,而且有少少生,可能太多人叫,廚房一次過炒,未夠火喉就拎出黎放砂煲,雖然砂煲有熱力,但未足夠令未夠火喉既芥蘭熟透。
啫啫芥蘭煲
最後叫了兩款甜品,兩者皆唔好食,綠茶糕雖然綠茶味重,可是奶味都好重,沒有甜味,感覺好像食緊糕狀既green tea latte。蛋白杏仁茶其實味道唔錯,可是太稀,如果可以杰少少,就prefect了。但今次沒有送甜品or生果,有d失望。
綠茶糕
整體水準達標,略嫌味道有些微減退,可以有回昇的空間,希望佢地生意越做越興隆,也不會令到水準下跌。

更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=1759
2011-01-25
$140 (Dinner)
虎皮尖椒
鮮蝦水瓜烙