2022-08-11
呢間小店已經係二訪, 主打日式串燒, CP值係我心目中第一嘅日式串燒店, 寫明燒鳥當然有好多唔同雞嘅部位都有, 今次最特別都係 而且餐廳係無限時, 輕輕鬆鬆飲吓食吓吹吓水, 開開心心過一晚💛一坐低已經奉上前菜”汁煮蘿蔔”, 要讚係店員上菜同收碟做得好好, 睇住客人情況上菜, 可以食完一樣再食下野, 每次上菜都會話返畀你知係咩同有介紹, 整體食物質素比第一次更好, 下次再嚟要試埋雞湯同親子丼😜P.S. 小店約20個位, 記得提早訂位🍽What we ordered:汁煮蘿蔔 - 清甜夠味無渣🎖️白玉粟米 - 生食粟米, 皮薄爽脆, 非常清甜長芋漬 - 長芋即係新鮮淮山, 爽口不失淮山帶粉嘅口感, 加埋鮮磨wasabi好清新, 不過唔喜歡黏液嘅朋友要留意🎖️雞皮 - 邪惡之選, 極香口但絕對唔係出面炸到乾柴嗰種, 內裡保留到雞皮煙韌雞子 - 打邊爐常見, 但燒嘅就第一次, 就咁鹽調味已經好出色, 最尾仲有粒係烏雞雞子, 過癮🎖️雞翼 - 火候掌握得極好, 皮脆肉嫩相當juicy雞心血管 - 即係雞心前血管的部分, 口感爽彈有咬口, 有少少血味夜見免治軟骨棒 - 居酒屋/串燒店必食, 調味啱啱好,
P.S. 小店約20個位, 記得提早訂位
🍽What we ordered: 汁煮蘿蔔 - 清甜夠味無渣
🎖️白玉粟米 - 生食粟米, 皮薄爽脆, 非常清甜
夜見免治軟骨棒 - 居酒屋/串燒店必食, 調味啱啱好, 要吹毛求疵係蛋唔夠新紀元曉香濃
京蔥雞肉串 - 雞串類用咗日本德島產阿波尾雞, 一貫肉味鮮甜, 略嫌京蔥有點乾
蘆筍豚肉串 - 蘆筍吸收哂豚肉汁, 反而豚肉有少許柴口
鴨舌 - 除咗台式滷水仲有呢個串燒食法, 有趣
鵪鶉蛋 - 又係另一火候掌握嘅體現, 醬燒keep到外層唔會乾裂, 內裡剛好熟香軟蛋黃
🎖️溫泉玉子天婦羅 - 加咗少少蔥花調味level up, 我覺得比天婦羅店做得更出色沖繩苦瓜天婦羅 - 粉漿調較得好好, 唔會因為瓜類有水而炸到變冧
紫蘇葉明太子天婦羅 - 本身明太子係樣偏鹹嘅食品, 整體外脆內軟, 欠嘅係一碗飯. 😋初訪精彩重溫
白鱔 - 皮脆肉嫩juicy, 鮮甜有油香
牛舌 - 用牛舌芯, 軟嫩juicy唔會韌
What we drank:Highball
Orion - Draft Beer
Suntory - Premium Malt's Black
Corkage fee: 720ml $200 / 1.8L $400 / Wine $200 / Spirit $400 / Buy 1 bottle and get free for 1 bottle ($200)
Cheers🥂飲啦喂!飲杯!🍻