2013-07-21 101 views
唔試一蘭, 走去佐敦食拉麵 Champion....其實就即係一個專食拉麵的 food court! 大概有8間鋪度?唔記得了....聽聞佢哋會定期鬥高評分, 低分ge 會被out 換一間新的頂上, 亦無深究了...XXDD只知道 7月中 mega box 都會開!上openrice 望過下, 其實間間食評差唔幾, 於是試咗呢兩間, 分別係 <超男> 同 <博多一幸舍>..呢度有 d 特別, 每個人會俾張咭仔你記住你食過乜, 埋單就用佢找數! 而有得食ge 時侯o個個tag 亦會震, 近年幾多food court 用呢隻tag, 幾方便........!!!!呢個係女朋友叫的豬骨湯底拉麵! 試試個淡湯底, 雖話係豬骨湯麵, 但係飲落好似有少少醬油味.....! 成個麵配咗好多芽菜, 我諗係為咗口感爽口 d? 上網做咗少少research, 發覺原來呢種係叫"二郎系式拉麵", 特點正係醬油味, 配以大量菜, 及徧重肥油..XDD 日本拉麵有咁多變化, 今次學到野了!麵條比較粗身, 聽過目的係為咗有更大 surface area 去沾度d 湯汁! 由於我只係
麵條比較粗身, 聽過目的係為咗有更大 surface area 去沾度d 湯汁! 由於我只係食咗一啖的關係, 感覺都幾特別, 麵條夠爽口, 撈埋醬油湯底幾好食
很流心的糖心蛋, 本身蛋味好甜, 加上隻蛋係滷過的, 味道幾有層次!
總括嚟講, 感覺比同場試的另一間好, 但如果以呢個價錢, 我覺得我哋可以食到一 d 更加好食的! 但如果鐘意食拉麵, 就一試無彷!
2013-07-20
$100 (Dinner)