2015-09-23 1079 views
我們三個新界西之友,這晚的聚會依然是身處新界西的元朗,朋友說 Aldou Cafe 是新開的,而且環境唔錯,於是便決定來這裡了。雖然我已經入過黎元朗好多次,但係我行左好耐,轉左幾個圈,終於搵到喇,但已成身大汗。果然呢度無令我失望,門面都佈置得幾靚,尤其是門口架單車,令我覺得好有歐洲悠閒 cafe feel。餐廳面積雖然不能說大,但樓底都幾高,頗有空間感,光線都幾柔和,佈置裝飾等都幾雅致而且餐廳身處住宅區,望不到馬路,只是隔著玻璃看到對面籃球場的人在打球,外面的嘈音聽不到,感覺都幾寧靜,坐得都幾舒服。這裡的menu好像沒有套餐,但可以加$28,加享餐飽和餐湯。餐飽暖暖地,軟稔稔都幾好味。餐湯係黑松露雜菌湯,一上來便聞到濃濃的黑松露味,好香丫~已經攪拌至雜菌蓉的湯底,仲有少少粒粒雜菌,都幾有咬口,感覺好rich。英式炸魚薯條,炸魚好大份呀,外皮都幾鬆脆,而且不油膩,魚柳肉質都幾嫩滑,而且無骨既,實在太好了。薯條又長又粗切,外脆內軟又不油膩,不錯。香草檸檬焗原條立魚 配 黑水欖乾蕃茄醬,雖然賣相不過爾爾,不過味道是不錯的。魚皮表面有些油份,令到整條魚無咁乾身。魚骨都幾易拆開,魚肉也很鮮嫩滑溜

餐飽暖暖地,軟稔稔都幾好味。
餐飽
餐湯係黑松露雜菌湯,一上來便聞到濃濃的黑松露味,好香丫~
黑松露雜菌湯
英式炸魚薯條
香草檸檬焗原條立魚 配 黑水欖乾蕃茄醬,雖然賣相不過爾爾,不過味道是不錯的。魚皮表面有些油份,令到整條魚無咁乾身。魚骨都幾易拆開,魚肉也很鮮嫩滑溜,滴些檸檬汁後味道更清新,而點些黑水欖乾蕃茄醬,又加了一些微酸微鹹味,味道又濃烈一些。
香草檸檬焗原條立魚 配 黑水欖乾蕃茄醬
燒焗豬鞍架 配 自家制紅椒汁,豬鞍架份量好大,厚肉之餘又肥美,口感既軟稔又帶點嚼勁。紅椒汁帶點香草,汁的味道微辣中帶甜,連同豬鞍肉一起的味道就更香濃。另外伴碟的焗薯軟硬適中,帶點香草香的薯味。
燒焗豬鞍架 配 自家制紅椒汁
火箭菜, 芝士, 燒紅波椒意大利飯,上面有些粒粒水牛之士都幾滑,但整體味道比較清淡,飯粒上的汁略為乾身,而且飯粒煮得太硬。還是舖在飯上面未煮過的火箭菜最取得我歡心。
火箭菜, 芝士, 燒紅波椒意大利飯
一路坐著吃晚飯,一路心諗,如果我屋企附近都有間咁悠閒雅致的餐廳就好啦。下次再來元朗的話,都想再來試呢度的甜品做下午茶。
2015-08-20
$165 (Dinner)
黑松露雜菌湯
英式炸魚薯條