女生們的假日好去處不一定去購物,享用豐富的下午茶,一起「Afternoon Tea」品嚐美食, 打卡影靚相都可度過整個下午!網上見尖沙咀這間是主打正宗英式下午茶既Café,感覺在這兒談心食Tea應該是會很放鬆,加上有咁高質既配套環境,我相信會是一個不錯的選擇呢。.【Victorian Rose Tea Room】位於尖沙咀山林道,抬頭一看銀座,也算是一橦非常新既一座大廈,所以Victorian一定裝演新淨吧。門面以白色配金色為主調,英倫貴氣盡現,女生世界要來嚕...入面正門已有皇冠、禮帽.....牆壁既火爐...望多兩望其實全部都是打卡位呢,全部都是英倫的格調,裝潢設計以維多利亞建築風格為藍本,英式維多利亞既枱枱櫈櫈,細緻典雅既復古Sofa,水晶吊燈飾,每個角落都設計得豪華貴麗,如果好天仲可以有Outdoor坐下,可以忘記繁囂呢。.如果想帶皇冠既話都可以呀,因為坐低左之後都見到有四位女生帶緊,化身英國淑女影下相又可以呃下Like呢。品嚐三層架的下午茶點係今日重點。而且都係【Victorian Rose】既皇牌菜式。點完「Afternoon Tea」再點左兩樣野飲。🔹皇牌英式下午茶 $2

門面以白色配金色為主調,英倫貴氣盡現,女生世界要來嚕...

入面正門已有皇冠、禮帽.....牆壁既火爐...

🔹皇牌英式下午茶 $298 (1人) / $568 (2人)
季節的變化點心架上的甜咸點也會有所不同,今次既點心架令我好有驚喜呀!
皇牌英式下午茶

外表係雅緻的金屬三層點心架,三層一直也是傳統英式下午茶的標誌。食物全部即叫即製,由下至上盛放各式各樣的咸點及甜點。
皇牌英式下午茶

🌟頂層(屬於甜品的一層)︰【招牌伯爵茶戚風蛋糕】及【拿破崙】及【歌劇院蛋糕】
【招牌伯爵茶戚風蛋糕】:伯爵茶戚風蛋糕,超級香啊,讓人喜出望外!上碟前才為蛋糕脫模所以好新鮮,到我放入口個陣濃郁既茶香飄出黎,蛋糕口感仍非常鬆軟濕潤!再加入自家製焦糖醬味道又唔係好甜,真係幾好食架!

【Panna Cotta-意式抹茶奶凍】:呢個正正常常,驚喜唔太多,口感夠滑
【抹茶芝士蛋糕】:香醇抹茶味,偏甜,但因為芝士既香中和了,而且質感柔滑都幾高分!

🌟中層也是屬於甜品的一層:【草莓撻】、【蜜瓜帕馬火腿】、【焦糖燉蛋】及【沙律蛋法包多士】
【草莓撻】-賣相別緻吧!草莓撻的士多啤梨是從外國進口,味道香甜爆Juicy,撻底好輕身食完唔覺飽而且仲好脆身。

吉士醬好厚身好Creamy 啊!

【沙律蛋法包多士】:呢個正正常常,驚喜唔太多,口感酥脆。

【蜜瓜帕馬火腿】:蜜瓜與帕馬火腿是最好的搭配,蜜瓜一定要選成熟夠甜的,天然甜味配鹹香的帕馬 火腿好滋味!食落好清新,又能帶出火腿香味;絕佳配搭。

【焦糖燉蛋】:法式焦糖燉蛋,經典中的經典。亦係我比100分既甜點!面層燒出焦糖脆脆,燉蛋像豆腐般軟綿嫩滑,蛋味香濃,甜度啱啱好。無敵Crème Brulee!

兩層既甜點讓女生們很滿足呢!
🌟底層是鹹點,也很豐富啊!:【法式烤蘑菇批】、【焗芝士忌廉千層薯】及【香煎蟹肉餅】
皇牌英式下午茶

【法式烤蘑菇批】:由蘑菇同白汁做成的,鹹香得來充滿蘑菇香,食落磨菇批個心係軟軟的,口感不錯,一口可以食晒喔!
【焗芝士忌廉千層薯】:都幾有心思啊呢款預吃,因為薯仔切成薄片後加入芝士同忌廉焗到香噴嚇,薯仔吸收晒芝士同忌廉的精華,每一口都邪惡的,芝士味都幾出。

【香煎蟹肉餅】:蟹肉餅選以法國蟹肉製成,入口鮮味,做到保持新鮮及最好的口感。
🌟英式鬆餅都係(Tea Set)最重要既一環,即叫即整所以最後先出黎呢。
鬆餅記得一定要襯熱食因為夠熱先會食到有幾鬆軟。
【Victorian Rose】鬆餅牛油味香濃配上鮮奶油及玫瑰紅莓果醬完全係幸福的滋味。柔滑+甜甜的又鬆!呢個廚師真係好勁呀!
英式鬆餅

正宗英式下午茶,當然要配上高質素的英式茶。

🔹Victorian Rose Tea
配搭三層架上的點心,讓味道錦上添花。伯爵茶濃醇,有助消滯減膩,先呷一啖滿口芳香,中和了之前的甜膩。店家還貼心的放在小火爐上保溫,讓每一口茶都滲著絲絲温馨。
Victorian Rose Tea

🔹Victorian Rose Latte
賣相美美的,採用Arabica咖啡豆,香氣十足,口感濃厚,咖啡味道香濃悠長。
Victorian Rose Latte

雖然價錢不算太便宜,但真食物質素是非常高質,值得一試!相信下午茶大概是最能代表英國人的了,如果你想體驗真正的英倫生活,英式下午茶是絕對不能錯過的選擇。【Victorian Rose】內亦有勁多影相打卡位,約埋閏密齊齊嘆茶享受一日貴族悠閒的「Afternoon Tea」生活。是忙碌生活的小小幸福啊!
Type of Meal
Tea