2015-11-18
1939 views
星期二晚上, 比較少人, 友人等了一陣就可以入座, 入座計90分鐘. 環境好好, 冇壓迫感, 好乾淨舒服, 而且望到既夜景都好靚.最後我地食完都傾左陣計, 夠鐘就會安排我地結帳. 服務好好, 因為我地都加左幾次茶水, 而且多需既食器都有安排俾我地. 也安排甜品稍後上.抹茶冷麵 :分量適中, 綠色既抹茶冷麵係蕎麥麵, 幼身有彈性, 食落爽口唔膩. 但就甘食唔用醬汁都食唔到抹茶味.可能最近食開濃味野. 之後沾上加左芥末, 蔥花既醬汁食. 同平時既冷麵味道甘唔多. 前菜的醃蘿蔔甜甜地又爽口, 反而幾好味.抹茶啫喱 :抹茶啫喱冇加糖, 先試一口, 有點抹茶味, 雖然唔甜但不苦. 而且軟身彈口, 仲好滑溜, 口感好好. 紅豆蓉都唔會好甜. 白玉超好味. 煙韌得黎唔會咬到好累, 唔痴牙, 同樣滑溜.最重抹茶味既反而係抹茶雪糕, 奶味重, 但抹茶味都好重. 抹茶芭菲 : 材料豐富, 除左蕨餅, 其他甜品材料都應該有齊, 可以一次過試哂. 最正係味道唔亂, 可以分開每樣黎試, 再撈埋黎試都得.(1)面層既cream都幾膩, 但配埋抹茶蛋糕好好味.(2)抹茶蛋糕, 好鬆軟有彈性, 唔會好乾, 但抹茶味唔
最後我地食完都傾左陣計, 夠鐘就會安排我地結帳.
前菜的醃蘿蔔甜甜地又爽口, 反而幾好味.
而且軟身彈口, 仲好滑溜, 口感好好. 紅豆蓉都唔會好甜.
白玉超好味. 煙韌得黎唔會咬到好累, 唔痴牙, 同樣滑溜.
最重抹茶味既反而係抹茶雪糕, 奶味重, 但抹茶味都好重.
最正係味道唔亂, 可以分開每樣黎試, 再撈埋黎試都得.
(1)面層既cream都幾膩, 但配埋抹茶蛋糕好好味.
(2)抹茶蛋糕, 好鬆軟有彈性, 唔會好乾, 但抹茶味唔重.
(3)米通, 潮了, 脆得一點都不通透.
(4)抹茶雪糕, 奶味重, 抹茶味同樣重. 好味.
(5)白玉, 煙韌唔痴牙, 而且好多粒, 有成4粒左右.
(6)紅豆蓉, 唔會過甜, 分量比較多.
(7)抹茶啫喱, 軟彈滑, 唔夠抹茶味.
(8)抹茶軟雪糕, 同樣奶味及抹茶味都好夠. 不過都易溶成水水.
(9)栗子, 最底有一粒大大粒, 粉綿栗子. 完美句號.
希望冇記漏啦.
總括, 京都黎既抹茶點都要試一試, 不過冇我期待中既味道. 原來唔會好濃抹茶味.
都係清淡茶香味. 凍食既好難試到茶香, 試到清淡抹茶. 另外, 甜品類比較吸引而且選擇多.