因為朋友介紹,加上呢排工作壓力大,千零蚊食個日式靚料理犒賞自己都唔過份。Ozakaya位於灣仔修頓球場後的當眼位置,裝修似西式多過日式,感覺偏Chill。我哋嗰晚食嘅係日式創作料理,唔單止賣相道道都靚到爆燈,而且每一味嘅味道明顯都係經師傅專心調教過,絕對係味蕾盛宴之夜。1. 刺身魚漬 Sorry,唔記得咗呢個係咩刺身,但老實個刺身質地我唔係咁Ok,但係個味道我十分欣賞,有啲油香之餘,仲有種好清新怡人嘅酸甜味,茗荷嘅味道同個刺身好夾,成件事令人好開胃,係個好嘅開始。2. 日本蠔呢個日本蠔真係冇得頂,清新鮮甜到不得了,蠔味又濃;就算上面加咗三文魚子,都一啲搶唔走嗰陣濃郁嘅蠔味,而個青柚沙冰同紫蘇油,更加令到成個清新嘅層次更上一層樓,顏色方面亦令人食指大動。3. 季節刺身四款刺身師傅雖然有介紹,但坦白講有一件唔記得係咩,其餘係Toro、深海池魚同鰆魚,四樣刺身都唔使講,上佳水準,其實鰆魚係第一次食,味道好香口,尤其佢炙過塊魚皮,但油香味就更加出色,加上肉身勁厚,食完呢四款刺身已經好飽肚。 4. 北海道粟米油揚呢個選料絕對上乘,皆因嗰個粟米係清甜到好似浸完糖水咁,但係個甜味係勁天然之餘又勁清新

1. 刺身魚漬

2. 日本蠔

3. 季節刺身

4. 北海道粟米油揚
呢個選料絕對上乘,皆因嗰個粟米係清甜到好似浸完糖水咁,但係個甜味係勁天然之餘又勁清新喎。

5. 海膽多士+松露醬
首先佢個海膽好甜好新鮮,又Creamy,又濃郁啦;然後最估唔到嘅,係佢底下嗰舊麵包都好香,基本上佢具備咗麵包能夠釋放出嚟香味嘅最高境界,食落口係滿口牛油麵包嘅香味,仲要一邊好Cream、一邊好香脆,真係勁夾嘅「矛盾」位。

6. 煙燻油漬螢烏賊
呢一味一定要讚,首先一上到枱打開蓋,嗰陣煙燻香味已經令小妹食欲大振,因為本人好Buy煙燻食物。然後原以為呢隻螢烏賊係平時喺壽司郎食開嘅「咸香腥」味,但偏偏佢唔係喎,反而只係好Subtle嘅魷魚味。咁呢味嘢到底食咩呢?係食佢嘅調味,佢個底原來係用Cream加豆漿煮出嚟,難怪食落口有一種唔知邊度嚟嘅奶香甜味,我哋原本以為滿口嘅山葵味道都係嚟自白色個汁,原來又錯,係嚟自啲三文魚子,佢哋每粒都浸過山葵水,個味道夾到不得了,總之食過唔少日式特色料理嘅我,都畀佢驚艷到。

7. 天婦羅  Standard

8. 甘鯛立鱗燒 甜椒味噌
呢個主菜我愛與痛的邊緣咗好耐,就係到底和牛好定立鱗燒好,最終決定食魚。而呢個魚真係冇令我失望,佢個皮炸得相當相當香脆,每塊鱗都好似新鮮打開嘅薯片咁脆,但係個魚肉又超嫩滑架喎,實在令人驚奇佢點做到。連向來甚少食魚嘅我同我老公,都認為呢個魚處理得相當值錢。
而我老公就叫咗和牛,嘩!個和牛好食必然啦,但係亮點係佢個椰菜花汁,勁級好味,好味到直頭可以話做咗主角咁滯,有機會一定要嚟試。

9. 季節壽司
四件分別係赤身醬油漬、金目鯛、鯖魚、穴子,咁嘅,穴子不嬲個質地我都麻麻,所以Skip,鰿魚向來都係我至愛,金目鯛又係人都知佢有幾出色,所以都可以Skip,我想講嘅係赤身漬,我不嬲唔OK赤身,因為覺得好勁血腥味,但呢隻赤身醬油漬完完全全冇呢隻味,而且漬咗之後佢大大提升咗赤身嘅香味同郁香味,好食到想Encore 。

10. 脆餅意式雪糕
呢個甜品真係好離譜,好食到離譜。佢個朱古力脆脆,唔單止好食,配埋用Lotus餅乾做成嘅意式雪糕,無論係一脆一軟嘅口感,抑或嚟自朱古力同焦糖嘅超夾甜品,都令人食到停唔到口。而個生薑沙冰除咗可以增加嗰種爽口感,仲帶出咗味道層次嘅最高境界,令人食完個甜品都仲想繼續食落去。真係十分圓滿嘅一餐。
刺身魚漬
日本蠔
季節刺身
季節刺身(另一角度)
北海道粟米油揚
Dinner
刺身魚漬
日本蠔
季節刺身
季節刺身(另一角度)
北海道粟米油揚
甘鯛立鱗燒
季節壽司
脆餅意式雪糕
海膽多士
  • 甘鯛立鱗燒,
  • 脆餅意式雪糕 ,
  • 赤身醬油漬壽司,
  • 煙燻油漬螢烏賊,
  • 海膽多士+松露醬,