2011-03-05
親親大自然 - 吃喝第二波,經已由榕樹灣行到去罟古灣啦﹗經過一大段艱辛的行山路段,自不然要食番餐好食的,更何況原來罟古灣只有海鮮飯店﹗唔知係因為平日的關係,還是我地去到已經係下午三點多的時候,整條街的飯店都好清靜。而我地事前又無做好準備,於是我地唯有揀一間有多少少食客的飯店開餐。雖則話呢間飯店比較多人,亦只不過是坐了一張八人枱及兩張兩人枱。但亦可能是因為飯店少人的關係,由我地在門口看餐牌直到埋單為止,服務員都十分殷勤咁為我地服務,就連老闆都親自介紹呢﹗我地揀咗一個二人套餐,本身套餐應該是跟白灼蝦的,但係朋友對蝦敏感,服務員話可以轉換其他菜式,咁結果我地揀咗糖醋魚柳,另外,套餐本身包括椒鹽鮮魷、粉絲蒸扇貝、蒜茸生菜及野外炒飯。成個套餐,算是好豐富啦,不過只是 $200。椒鹽鮮魷:味道ok不過比較多油,碟底有好多油漏咗出黎。糖醋魚柳:本身魚的味道比較淡,不過魚質都仲係好嫩滑,而且糖醋醬的味道好好,食落好開胃。粉絲蒸扇貝:扇貝本身上枱的時候,係未有豉油的,豉油是放係枱上面李錦記果支,相比係平時去酒樓食果種經調配過的豉油,呢度就差了少少啦,但佢的肉質都算爽口,不過不失啦。而且睇落隻扇貝唔算大隻
椒鹽鮮魷:味道ok不過比較多油,碟底有好多油漏咗出黎。