2021-10-25
餐廳:人和月雞煲火鍋店 (尖沙咀)地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓講到尖沙咀你又會諗起乜嘢餐廳呢🍴?你會去邊頭覓食😗?厚福街?金馬倫道?韓國街?諾士佛台?我最近就去咗尖沙咀海防道呢間開咗一個月多啲嘅新火鍋店——人和月雞煲火鍋店 打邊爐🍲「忘掉世間哀傷,圓月只配掛在團聚晚上」嚟到呢間火鍋店,見到大大隻「人和月」嘅字再加上八月十五圓滿嘅月亮圖案🌕,不禁提起我要享受每一餐飯,畢竟我哋無人知聽日會點,都唔會知自己壽命幾時會終結,珍惜、享受,唔知你哋又做唔做到呢🥺?依家新開期間有九折優惠,即喺免咗加一服務費,7:30pm前離座價錢再平啲🤑,$198起就可以任食120分鐘,火鍋店總共有三個「吃到飽」套餐可以揀,有普通打邊爐食勻豬牛雞嘅「精選品嚐」套餐;有埋韓式芝士雞、麻辣雞煲或者酸菜魚嘅「特選滿足」套餐;想食埋海鮮同多款靚牛肉可以揀「大滿貫」套餐。而我今次就5點入座揀咗個$268嘅「特選滿足」吃到飽😋入座起計頭90分鐘可以掃QR code添加特色食物,例如嚴選美國牛下肩、精選美國金錢展、特級美國牛胸爽、高級美國雪花肥牛、日本黑豚肉、日本黑豚五花片、花雕醉雞件、花膠、家鄉墨魚滑、蟹籽蝦滑等
地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓
「忘掉世間哀傷,圓月只配掛在團聚晚上」
嚟到呢間 火鍋店,見到大大隻「人和月」嘅字再加上八月十五圓滿嘅月亮圖案🌕,不禁提起我要享受每一餐飯,畢竟我哋無人知聽日會點,都唔會知自己壽命幾時會終結,珍惜、享受,唔知你哋又做唔做到呢🥺?
入座起計頭90分鐘可以掃QR code添加特色食物, 例如嚴選美國牛下肩、精選美國金錢展、特級美國牛胸爽、高級美國雪花肥牛、日本黑豚肉、日本黑豚五花片、花雕醉雞件、花膠、 家鄉墨魚滑、蟹籽蝦滑等等🐷🐮🐔, 而出面仲可以自助夾吓啲蔬菜、丸類、麵類,款式都唔少🤩
值得一提,除咗有韓國飲品同無糖可樂,餐廳仲自製咗一系列養生飲品比大家飲任🥤,包括蜂蜜菊花露、玫瑰茉莉花、桂花烏龍、洛神花蜜,個樽仲要好靚添😍
先食嘅喺三揀一嘅頭盤,我哋就揀咗老檀酸菜魚,可以按喜好揀唔同程度嘅辣,店員話第一次食叫小辣好啲,如果唔夠辣可以再額外加辣🌶。 魚片入口嫩滑,完全無骨又唔腥,酸辣嘅比例調配得幾好,幾好食😌,不過個人覺得油膩咗少少🤏
食完頭盤就揀湯底打邊爐,踏入秋天開始有啲涼意🍂,叫個胡椒豬肚湯底驅吓寒🐷,一打開蓋就聞到好濃郁嘅胡椒花椒香,豬肚份量都幾多,而且清得幾乾淨,食落爽軟無腥臊味👍
打完邊爐緊喺食返個甜品作結🤪,自製咗個Oreo碎黃糖豆腐花,你又想唔想試返啖呢😏
溫馨提示,火鍋店都幾旺場坐爆晒咁濟,記得打去book位拎埋訂座9折優惠啊😘